Utrikes #56/2022

Fångar utsattes för tortyr­lik­nande för­hållanden

Behandlingen av brittiska fångar under coronapandemin motsvarar tortyr enligt FN:s definition. Foto: Bebeto Matthews/TT

En ny omfattande studie har visat att brittiska fångar blivit traumatiserade av isolering till följd av restriktionerna under coronapandemin. Rapporten visar att 85 procent av fångarna var isolerade 23 timmar om dygnet, vilket har gett hälsofarliga konsekvenser. 

Under pandemin har det varit känt sedan innan att statliga institutioner präglats av nedstängningar, restriktioner, besöksförbud eller karantän. En rapport gjord av User Voice och Queen’s University Belfast har avslöjat chockerande uppgifter om förhållandena i brittiska fängelser under pandemin.

Följderna av nästintill full isolering dygnet runt har gett fångarna ångest, depression, självskadebeteende, trauma och långvarig psykisk ohälsa långt utanför den normala skalan. Behandlingen av de fängslade har uppfyllt FN:s definition av tortyr - och nu kräver rapporten svar och agerande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

facebook-grupp