Utrikes #40/2022

Chile: Migranter möts av både värme och kyla

En studie från Nationella centret för migrationsstudier visar att lite mer än hälften av invandrarna i Chile upplever att deras utländska härkomst utgör ett hinder på arbetsmarknaden. Foto: Orlando Milesi/ IPS

Chile har blivit en allt vanligare destination för människor från närliggande länder, främst från krislandet Venezuela. Många känner sig välkomna, men studier visar också att migranterna ofta blir negativt behandlade.

Chile har en befolkning på 19,4 miljoner, samtidigt som det bodde nästan 1,5 miljon utländska medborgare i landet under 2020. Venezuelanerna utgör den klart största gruppen. Dessutom beräknas det finnas ett mycket stort antal papperslösa migranter som inte syns i den officiella statistiken.

Yulkidiz Pernia, 38, flyttade till Chile från Venezuelas huvudstad Caracas tillsammans med sin son redan för sex år sedan. Då var det lättare att få ett visum, även om hon säger att det tog henne sju månader att få sina papper i ordning.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]betaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga