Inrikes #38/2022

Handels stämmer H&M för avtalsbrott

H&M:s logga på husfasad och Arbetsdomstolens skylt
– Allt som oftast finns upparbetade rutiner kring samråd på stora företag som H&M. Att det brister i åtta butiker tycker jag är en förvånansvärt stor omfattning, säger Mathias Pettersson till Handelsnytt. Foto: Mark Schiefelbein/TT, Axel Green

Nya chefer, corona, fel nummer till facket. Det är, enligt H&M, godtagbara skäl till varför de inte förhandlat scheman med Handels på åtta butiker i Stockholm. Facket håller inte med och stämmer nu kedjan för kollektivavtalsbrott med krav på 600 000 kronor i skadestånd. 

En gång om året ska scheman, bemanning, ledighet och arbetsmiljö diskuteras med facket, enligt Handels kollektivavtal med H&M. Men på åtta butiker ska detta inte ha ska skett. Nu stämmer facket butikskedjan för avtalsbrott med krav på sammanlagt 600 000 kronor i skadestånd. 

– Det är helt avgörande när det gäller frågor om öppettider, deltider, tillfälliga kontrakt och scheman att vi som förbund genom lokalt förtroendevalda får vara med i samråd i bemanningsplanering. Det handlar om insyn och reell påverkansmöjlighet i planeringen, säger Mathias Pettersson, ombudsman på Handels Stockholmsavdelning, till Handelsnytt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga