Film #37/2022

Svårt val för ung i maffiafamilj

Chiara, näst längst till höger, med sin älskade familj. Foto: Stayblack Productions

Jonas Carpignano har regisserat en maffiafilm som lika våldsam som Gomorrafilmerna, men våldet är underförstått. Känsligt och säkert skildrat, helt utifrån tonåringens perspektiv, skriver Arbetarens Josephine Askegård.

Chiara växer upp i Kalabrien i en välbärgad familj i södra Italien. Hon har ett kärleksfullt och nära förhållande till särskilt sin pappa, men när hon en dag, under en våldsam uppgörelse mellan två grupper, upptäcker att han tillhör områdets maffia, ’Ndangheta, börjar hon ifrågasätta tystnader, bortförklaringar och små lögner som ständigt pågår i familjen. Hon är 15 år och arg och dödsföraktande och filmen A Chiara fokuserar helt och hållet på hennes vuxenblivande fram till hennes 18-årsdag.

Chiaras okunskaper om den obarmhärtiga kultur som maffian utgör, gör henne kaxig när hon ställer familjen och fadern mot väggen. Hon är också rädd att hennes kamratgäng i skolan ska upptäcka vad hennes familj är inblandad i, och när hon blir omhändertagen av de sociala myndigheterna som i samarbete med polismyndigheterna som bekämpar maffian vill skicka henne till en fosterfamilj måste hon ta ställning själv – ska hon lämna familjen och rädda sig själv eller stanna och få den trygghet som finns bland hennes närmaste.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga