Opinion #35/2022

Vik er inte en tum

Johan Apel Röstlund
Foto: Axel Green

“De läckta dokumenten från USA:s mäktiga högsta domstol är kuslig läsning men samtidigt ett tecken i tiden. Klockan har inte stannat, på många håll har den snarare dragits tillbaka.” Arbetarens Johan Apel Röstlund om varför aborträtten är en livsviktig rättighet.

Vad händer med ett land där halva befolkningen inom kort riskerar att bli av med sina mänskliga rättigheter?

De läckta dokumenten från USA:s mäktiga högsta domstol är kuslig läsning men samtidigt ett tecken i tiden. Klockan har inte stannat, på många håll har den snarare dragits tillbaka.

Den så livsviktiga aborträtten är under akut attack i USA och på flera andra håll i världen. Alla med någon som helst koll vet vad det innebär: Abortförbud minskar inte antalet aborter. Däremot, visar flera studier, ökar de osäkra och ofta livsfarliga metoderna för att avbryta en oönskad graviditet.

Enligt Världshälsoorganisationen WHO dör omkring 23 000 kvinnor och flickor varje år till följd av osäkra aborter i länder där lagstiftarna ger blanka fan i deras liv. En ohygglig siffra till följd av religiösa och sexualmoraliska fundamentalisters beslut.

I USA, om lagstiftningen från 1973 nu rivs upp, kommer fler flickor och unga kvinnor att dö. Liv kommer att slås i spillror och som vanligt är det de redan värst utsatta som drabbas hårdast. 

De fattiga, utan möjlighet att resa från de stockkonservativa delstaterna i den djupa södern där abort i praktiken lär förbjudas, kommer att vara chanslösa. Avstånden, och där med kostnaderna, att ta sig till lagliga abortkliniker i mer liberala delstater som Kalifornien och Colorado kommer att öka. 

Republikanerna har bäddat för detta länge. Tre av HD:s nio domare valdes under Trumps tid som president, och han var noga med att välja kandidater som hade uttryckt sitt stöd för anti-abortrörelsen. Samtidigt har internationella abortkritiska nätverk kommit samman genom så kallade “familjekongresser” i flera års tid.

För även här i Europa lever många kvinnor farligt. Den senaste veckan har rapporterna strömmat in från Polen, ett annat land som i praktiken förbjudit all abort, där kvinnor som flytt krigets Ukraina nekas hjälp trots att de våldtagits av ryska soldater.

För bara några veckor sedan kunde Arbetaren publicera en intervju med den polske aborträttsaktivisten Justyna Wydrzyńska som är en av grundarna till nätverket Abortion Dream Team. Hon riskerar nu tre års fängelse efter att ha hjälpt en annan kvinna med en så kallad medicinsk abort.

Men aborträtten är inte bara en fråga om liv och död. Det handlar också, som organisationen Kvinna till Kvinna skriver, om rätten till hälsa, jämställdhet, integritet och privatliv.

Omkring 40 procent av världens alla kvinnor lever idag i länder där abort antingen är totalförbjudet eller där aborträtten är kraftigt begränsad. Det skapar ett oerhört lidande och är ur alla aspekter fullkomligt oacceptabelt. 

Men aborträtten är inte bara en fråga om liv och död. Det handlar också, som organisationen Kvinna till Kvinna skriver, om rätten till hälsa, jämställdhet, integritet och privatliv.

Det är dags att på allvar stå upp för de rättigheterna vi länge tagit för givna och inte vika en tum när organisationer och partier, även här i Sverige, börjar prata om inskränkningar i kvinnors liv.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]rbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga