Utrikes #77/2021

Latinamerikanska demonstrationer för fri abort

Demonstranter för fri abort i Mexiko
Demonstranter kräver rätten till fri abort i Mexiko. Foto: Ginnette Riquelme/AP/TT Foto: Ginnette Riquelme/AP/TT

Tusentals personer demonstrerade under tisdagen runt om i Latinamerika med krav på fri abort. Samtidigt godkände det chilenska underhuset ett förslag om avkriminalisering av abort fram till vecka 14.

På gatorna i bland annat El Salvador, Peru, Mexiko och Colombia samlades under tisdagen tusentals demonstranter med krav på lättnader i ländernas många gånge stenhårda abortlagstiftning. Abort är i totalförbjudet i många latinamerikanska länder och hundratals kvinnor har de senaste åren fängslats då de genomfört eller försökt att genomföra abort. Något som väckt hård kritik från människorättsorganisationer världen över. I El Salvador kan kvinnor dömas upp till åtta års fängelse för mord vid en abort.

Samtidigt som de väldiga demonstrationerna godkände den chilenska kongressens underhus ett lagförslag som innebär en avkriminalisering av abort fram till den fjortonde graviditetsveckan. Förslaget röstades igenom med siffrorna 75 mot 68 men det har ännu inte godkänts av landets ultrakonservativa senat, rapporterar flera internationella nyhetsbyråer.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga