Utrikes #28/2022

Aborträttsaktivist ställs inför rätta i Polen

Justyna Wydrzyńska är aktiv i Abortion Dream Team, som hjälper kvinnor och ickebinära att få tillgång till abort i Polen. Foto: Grzegorz Żukowski

I dag fredag ställs aktivisten Justyna Wydrzyńska inför rätta i Warszawa för att ha hjälpt en kvinna med en medicinsk abort. Hon riskerar nu tre års fängelse. Fallet är det första i sitt slag i Europa och har väckt stor uppmärksamhet.
– Jag kanske kommer stå där ensam i rätten, men tack vare all solidaritet känner jag mig inte övergiven, säger Justyna Wydrzyńska till Arbetaren.

Justyna Wydrzyńska är en av grundarna till Abortion Dream Team, ett nätverk som kämpar mot den rådande synen på abort i Polen och som erbjuder konsultation om säkra aborter i hemmet. 

I Polen är det olagligt att göra abort genom sjukvården, men det är ändå möjligt för kvinnor att göra dem själva om de lyckas få tillgång till abortpiller, genom så kallad medicinsk abort.

Abortion Dream Team är del i det internationella nätverket Abortion Without Borders, AWB. De hjälper även personer som måste genomgå medicinska eller kirurgiska aborter med resa till länder där de kan göra aborten lagligt.

När Arbetaren intervjuar Justyna Wydrzyńska över Zoom är det bara några dagar kvar till rättegången som ska hållas i Warszawa. Hon står åtalad för att ha bistått vid en abort och för att ha innehaft receptbelagda mediciner som hon utan tillstånd förmedlat till andra. Åtalet avser en händelse som inträffade två år tidigare. 

Det var i februari 2020 som Justyna Wydrzyńska tog emot samtalet till hjälplinjen från en kvinna som var i behov av en abort. Pandemin pågick för fullt i Europa och i land efter land stängdes gränserna.

– Vi förstod därför att det kunde bli problem för paketet med abortpillret att nå fram. Kvinnan förhörde sig också om resor till Tyskland för hon ville verkligen genomföra aborten. Men hon pressades av sin man, och tvingades stanna hemma. Jag har också haft en utnyttjande partner i mitt liv och vet hur det känns att vara i en utsatt situation. Eftersom jag hade abortpiller hemma för eget bruk, bestämde jag mig för att skicka dem till henne direkt. 

Efter några dagar fick Abortion Dream Team veta att mannen rapporterat brevet till polisen. Några månader senare, i juni 2021, kom polisen plötsligt till Justynas hem med order om en husrannsakan. 

– De tog alla mina datorer, mina telefoner och mina barns datorer. Det var en tuff situation. De tog till och med gamla mobiltelefoner från nittiotalet. Sedan drog hela den rättsliga karusellen igång och i november förra året fick jag besked om åtal, berättar Justyna Wydrzyńska.

Justyna Wydrzyńska har arbetat för kvinnors rätt till abort i 16 år. Foto: Grzegorz Żukowski
Justyna Wydrzyńska har arbetat för kvinnors rätt till abort i 16 år. Foto: Grzegorz Żukowski

I januari 2021 godkände Polen ytterligare restriktioner i den redan stränga abortlagstiftningen. Abort tillåts endast vid graviditet efter våldtäkt, incest eller om moderns liv är i fara. Den nya lagstiftningen innebär även att abort av foster med allvarliga skador ska förbjudas. Som ett exempel genomfördes 2017 1057 lagliga aborter i Polen, varav 98 procent var på grund av svåra fosterskador.

Natalia Broniarczyk är aktivist i Abortion Dream Team och deltar också hon i intervjun den här förmiddagen.

– Men även i undantagsfall är det nästan omöjligt att få till en laglig abort. Du måste gå till polisen och anmäla orsaken till aborten, och det kan hända att fallet läggs ned. Och läkare kan vara rädda att genomföra aborter trots att kvinnor riskerar livet. Så var också fallet med en kvinna som dog i höstas i Polen, vilket utlöste stora protester i landet, säger Natalia Broniarczyk.

I höstas miste 30-åriga Izabela livet i samband med en abort. Hon var gravid i 22:a veckan med sitt andra barn när vattnet gick och hon blev svårt sjuk med feber. Hon lades in på sjukhus i staden Pszcyna i södra Polen. Fostret hon bar på var svårt skadat och vägde bara 500 gram. Men läkarna vägrade att genomföra en abort och hennes liv gick inte att rädda. Händelsen utlöste stora demonstrationer i Polen.

Så sent som i januari i år avled ytterligare en kvinna, Agnieszka, i staden Czestochowa i Polen, i samband med en tvillinggraviditet. Hon lades in på sjukhus med svåra buksmärtor. Två dagar senare dog det ena fostret. Sjukhuset ska ha avvaktat i en vecka, varpå även det andra fostrets hjärta slutade slå. De båda fostren opererades ut alldeles försent. Sjukhuset kallade in en präst för att begrava dem, medan Agnieszka blev allt sämre och senare avled.

Under torsdagen genomfördes demonstrationer i protest mot åtalet i flera polska städer. Bilden är tagen i Wroclaw. Foto: Krzysztof Zatycki
Under torsdagen genomfördes demonstrationer i protest mot åtalet i flera polska städer. Bilden är tagen i Wroclaw. Foto: Krzysztof Zatycki

De senaste åren har protester återkommande genomförts i Polen för kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar. Abortion Dream Team fortsätter trots rättegången sitt dagliga arbete. De har startat en feministisk kampanj till stöd för Justyna Wydrzyńska med hashtaggen #IamJustyna.

Justyna Wydrzyńskas fall har även uppmärksammats av ett flertal människorättsorganisationer. Amnesty International har utlyst en internationell kampanj och dagen före rättegången anordnades demonstrationer i flera polska städer.

– Ibland är jag stark, ibland tänker jag att det hela är som en mardröm. Jag är tacksam över all solidaritet och stödet från mina vänner. Jag kanske kommer stå där ensam i rätten, men tack vare all solidaritet känner jag mig inte övergiven. Och jag vet att vi kommer vinna. Det viktiga är också solidariteten från dem som i vanliga fall inte brukar tänka på aborträtten, och som nu säger att de är med mig. Det är det viktigaste.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga