Inrikes #35/2022

BB-krisen: “Situationen är inte under kontroll”

Förlossningsavdelningen Södersjukhuset Stockholm
BB-krisen sprider sig och allt fler barnmorskor tvingas gå ned i arbetstid för att orka jobba. Foto: Henrik Montgomery /TT

Södersjukhuset i Stockholm hotas med vite om inte den hårt ansträngda situationen för barnmorskorna förbättras. Det här sedan tre fackförbund gått samman och krävt en omedelbar förändring av arbetsvillkoren. På många andra håll i landet går barnmorskor in i väggen och säger upp sig.

Det är Arbetsmiljöverket som kräver handling från Södersjukhusets ledning. Om inte situationen för barnmorskorna förbättras senast den 15 juni krävs ett vite på 250 000 kronor. Bland annat vill de tre fackförbunden Barnmorskeförbundet, Kommunal och Vårdförbundet att fler barnmorskor anställs för att lösa den pågående förlossningskrisen.

Likadant ser det ut på flera andra håll runt om i landet. I bland annat Lycksele riskerar BB att stängas under de mest intensiva sommarmånaderna då bemanningen hittills inte gått att lösa. Något som skapar stor oro hos gravida som nu kommer att tvingas till långa resor i samband med kontroller och födslar.

– Just nu är vi i en situation där arbetsgivarna inte tycks ha klart för sig hur mycket bemanningsproblem de kommer att få i sommar. Situationen är inte under kontroll, säger Eva Nordlund som är ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet till Arbetaren.

Hon förklarar att samtliga 21 regioner i landet i dagsläget har brist på barnmorskor. Ett problem som innebär både stress och svåra villkor för de som jobbar på BB och förlossningskliniker. Något som blir extra påtagligt inför sommaren då semestrar ska tas ut och det dessutom föds flest barn.

– Arbetsgivarna betalar genom att köpa extrapass av barnmorskor som på så sätt säljer sina semesterveckor och det är ju en totalt ohållbar situation. För både de och annan vårdpersonal behöver vila och återhämtning för att orka, säger Eva Nordlund.

Hon berättar om medlemmar som gått in i väggen. Som bytt jobb eller tvingats gå ner i tid för att orka jobba. Något som på sikt får stora konsekvenser, inte minst för pensionerna.

Och om arbetsgivare som försökt få de anställda att ta ut sina semestrar i maj eller september. En omöjlighet för de småbarn.

Eva Nordlund är ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet och vittnar om en allt mer ansträngd situation för landets barnmorskor. Foto: Elisabeth Ubbe
Eva Nordlund är ordförande i Svenska Barnmorskeförbundet och vittnar om en allt mer ansträngd situation för landets barnmorskor. Foto: Elisabeth Ubbe

– Många av de jag pratar med är rädda att inte få ut sin ledighet på sommaren. Andra vittnar om massvis med sms när de är lediga med frågor om de kan hoppa in och köra extrapass. Det här skapar en enorm stress och osäkerhet, säger Eva Nordlund.

Samma bild delas av Maria Nordén Norman som är barnmorska på Södertälje sjukhus och centralfackligt förtroendevald i Barnmorskeförbundet region Stockholm.

– Många känner sig otillräckliga och det finns en frustration över att alla beslut fattas så högt ovanför våra huvuden. Det lilla som görs för att förbättra vår situation är inte gott nog. Det krävs betydligt mer, säger Maria Nordén Norman till Arbetaren.

Det ökade antalet barnmorskor från bemanningsföretag försvårar uppgiften att fördela arbetsbördan för koordinatorsbarnmorskan, då man inte har kunskap om bemanningens kompetensnivå och den fasta personalen beskriver en ökad otrygghet och en känsla av att ofta ha hjärtat i halsgropen.

Maria Nordén Norman, barnmorska på Södertälje sjukhus och centralfackligt förtroendevald i Barnmorskeförbundet

Bland annat pekar hon på det utbredda problemet med att många sjukhus använder sig av hyrbarnmorskor. Något som skapar osäkerhet bland den fasta personalen då man inte vet vem man kommer att jobba med från en dag till en annan.

– Det ökade antalet barnmorskor från bemanningsföretag försvårar uppgiften att fördela arbetsbördan för koordinatorsbarnmorskan, då man inte har kunskap om bemanningens kompetensnivå och den fasta personalen beskriver en ökad otrygghet och en känsla av att ofta ha hjärtat i halsgropen.

Både Maria Nordén Norman och Eva Nordlund menar att det krävs politiska beslut för att göra situationen för landets barnmorskor bättre.

– Det är ju inte så att vi inte har berättat om att vi har en arbetssituation som inte fungerar. Sveriges Kommuner och Regioner måste lösa det här men jag ser med stor oro på deras bristande respekt för vår kompetens. Idag har vi helt enkelt en för dålig arbetsmiljö för att kunna göra ett bra jobb och det bryter ner våra medlemmar, säger Eva Nordlund.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga