Utrikes #31/2022

Finska sjuksköterskor planerar säga upp sig i protest 

De finska facken för vårdarbetare Super och Tehy ställer in den planerade utvidgningen av strejken efter regeringshot om inskränkt strejkrätt. T.v. Vårdarbetare under strejken T.h. Aki Lindén, Familje- och omsorgsminister, Finlands Socialdemokratiska parti Foto: Skärmavbild/Youtube, Creative Commons

Den planerade utvidgningen av de finska sjuksköterskornas strejk ställs in. I stället förbereder facken en koordinerad massuppsägning. En ännu kraftigare åtgärd, enligt facken, framprovocerad av den finska regeringens hot om att gå vidare med inskränkningar av strejkrätten.  

I tisdags skulle den finländska sjuksköterskestrejken, för högre löner i den kommunala sjukvården, träda in i en ny och utvidgad fas. Men sent på tisdagseftermiddagen fattade två av de drivande facken, Tehy och Super, beslutet att inte utvidga strejken. Enligt facken beror det på regeringens besked att gå vidare med ett lagförslag att inskränka strejkrätten för sjukvårdsarbetare.

Det betyder dock inte en kapitulation, enligt facken som strejkat sedan 1 april, utan en än hårdare upptrappning. Nu förbereds i stället stridsåtgärder som innebär att sjuksköterskorna koordinerat säger upp sig helt. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga