Bok #30/2022

På spaning efter den spaning som flytt

Till vänster Hans Gunnar Axberger, författare till Statsministermordet. Högra bilden visar Hans Holmér som håller upp en kopia på det förmodade mordvapnet den 1 mars 1986, dagen efter mordet på Olof Palme. Foto: Norstedts (tv) och TT

Få händelser i svensk efterkrigshistoria har genererat så mycket skriverier som mordet på Olof Palme den 28 februari 1986. Förutom offentliga utredningar och granskningskommissioner finns ett omfattande rättegångsmaterial. Lägg därtill kilometerlånga skriverier i pressen och en uppsjö privata spanares mer eller mindre osannolika teorier. Är inte alla infallsvinklar prövade? Janne Flyghed har läst en bok till.

Hans Gunnar Axbergers bok Statsministermordet visar med all önskvärd tydlighet att så inte är fallet. Han vrider fokus bort från spekulerande mördarjakt till att skärskåda hur och varför de olika jaktlagen gick vilse. Det blir en initierad och väldokumenterad resa genom ett landskap fyllt av polisiära misslyckanden och dråpliga absurditeter. De sistnämnda blir inte färre av att han även granskar de privata spårhundarnas skriverier.

Mordet resulterade i ett chockartat kaos där myndighetssverige blev handlingsförlamat och nästintill apatiskt. Var fanns de annars så handlingskraftiga polischeferna och politikerna?

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga