Inrikes #26/2022

HRF lade ned utan nota för övertid

Khalid Husseins arbetsvillkor på restaurangen Chili Masala gick helt i strid med arbetsrättsliga lagar när han vände sig till Hotell- och restaurangfacket i hopp om att få hjälp. Trots omfattande bevis lade facket snart ned ärendet. Foto: Troy Enekvist, Privat Grafik: Arbetaren

Masala Masala-anställda blev lurade av sin egen ombudsman att avsluta sina fall. Men de är inte ensamma. Samma ombudsman lade ned Khalid Husseins fall trots att han kunde bevisa att han jobbat närmare 14 timmar om dagen på restaurang Chili Masala.

Arbetaren har gjort flera avslöjanden om hur anställda på indiska restauranger i Stockholm är tvungna att arbeta närmast dubbla arbetsdagar varje dag utan extra ersättning, senast på restaurangkedjan Masala Masala.

Det gör att Khalid Husseins erfarenheter på Chili Masala, en annan restaurang i Solna utanför Stockholm, inte är unika. Vad som utmärkte hans fall var att bevisen var solklara. Stämpelkorten för hela anställningstiden visade hur månad efter månad gick med arbetsvillkor helt i strid med så gott som alla arbetsrättsliga lagar. Varje lagbrott borde ha gett honom möjlighet till skadestånd. Men trots bevisen och trots att ägaren erkände villkoren i Arbetaren och att antalet timmar stämmer med redovisningen till Skatteverket, lade facket ned ärendet. Allt han fick var den semesterersättning på 16 103 kronor som saknades. Inga andra åtgärder har tagits mot restaurangen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga