Inrikes #24/2022

VD:n skrevs in i personalliggaren – var på semester

I personalliggaren är Masala Masala vd:n noterad som närvarande, men samtidigt sänder han live från semestern
Att manipulera personalliggaren är ett skattebrott. I personalliggaren är Masala Masala vd:n noterad som närvarande på restaurangen, men samtidigt sänder han live från semestern Foto: Axel Green, privat, skärmavbild

I restaurangernas personalliggare skall, enligt lag, alla som är verksamma i lokalen antecknas. Masala Masala-ägaren skrevs förra sommaren in på en av restaurangerna i Stockholm klockan 18:00. Men en timme tidigare började han sända live i sociala medier – från familjesemestern 50 mil därifrån.

Anställda på de indiska restaurangerna Masala Masala i Stockholm vittnar om att de tvingas förfalska redovisningen till Skatteverket i den så kallade personalliggaren. En video, som Arbetaren tagit del av, visar hur en av restaurangcheferna ringer in och dikterar och en anställd uppmanas anteckna en sluttid för sig själv som redan passerat.

Men anställda vittnar också om att cheferna skrev in, eller uppmanade anställda att skriva in sig själva i personalliggaren, fast de inte var på plats. 

– Vistas du inte restaurangen ska du inte skrivas in i personalliggaren, säger Conny Svensson, nationell samordnare kring frågor om arbetslivskriminalitet på Skatteverket.

Till Arbetaren har restaurangernas ägare Danny Wahab försäkrat att restaurangerna följer Skatteverkets regelverk för personalliggaren.

”Och självklart följer vi gällande lagar, regler och bestämmelser”, skriver han i ett mejl till Arbetaren. Men Arbetarens underlag berättar en annan historia. 

I personalliggaren är Danny Wahab inskriven som närvarande i en av restaurangerna från klockan 18:00. OBS! Bilden har maskats för att dölja känsliga och källskyddade personuppgifter. Foto: Privat
I personalliggaren är Danny Wahab inskriven som närvarande i en av restaurangerna från klockan 18:00. OBS! Bilden har maskats för att dölja känsliga och källskyddade personuppgifter. Foto: Privat

Den 20 juli 2021 står ägaren Danny Wahab antecknad som närvarande. Han börjar arbeta 18:00 och slutar arbeta 22:00. Men restaurangägaren är inte där. I själva verket är han på semester 50 mil därifrån. 

16:59, en timme innan han sägs ha börjat arbeta i Stockholm, postar Danny Wahab en live-video på Facebook. Han streamar live från Smögen, sex timmars bilresa från restaurangen, en timmas flygresa från Trollhättan och där är han bevisligen inte.

Bakom kameran skojar han med familj och vänner medan de vandrar längs bryggan med de karaktäristiska pittoreska små sjöbodarna. 

”Update!”, ropar han och skrattar.

En timme innan Danny Wahab anges ha infunnit sig på restaurangen i Stockholm sänder han live från familjeresan i Smögen, sex timmars bilresa därifrån. OBS! Bilden har maskats för att dölja känsliga och källskyddade personuppgifter. Foto: Skärmavbild
En timme innan Danny Wahab anges ha infunnit sig på restaurangen i Stockholm sänder han live från familjeresan i Smögen, sex timmars bilresa därifrån. OBS! Bilden har maskats för att dölja känsliga och källskyddade personuppgifter. Foto: Skärmavbild

I en tidigare artikel har Arbetaren visat hur personalliggaren manipulerats för att dölja hur många timmar de anställda verkligen arbetat. Enligt Skatteverket är det en vanlig metod för fuskande arbetsköpare för att undkomma skatter och arbetsgivaravgifter. En metod som inte bara är ett brott mot Skatteförfarandelagen i sig utan något som, enligt myndigheten, brukar föranleda en utvidgad utredning kring skattebrott.

Men vad det direkta syftet är med att skriva in chefer som inte är närvarande, är mindre klart även om det inte är förenligt med reglerna. Något svar på hur Danny Wahab kan förekomma i personalliggaren när han är på semester får vi inte. Inte heller vad syftet skulle vara. Istället för att svara på de direkta frågorna skickar Danny Wahab ett allmänt uttalande per mejl.

”Det här är nya och allvarliga uppgifter som jag behöver gå igenom för att veta vad som hänt. Vi ska göra rätt och skulle det framkomma några brister ska vi korrigera dem och vidta åtgärder för att de inte ska upprepas”, skriver restaurangägaren i sitt mejlsvar till Arbetaren.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan