Utrikes #17/2022

De vittnar om diskriminering under flykten

– Vi kom ut men för de som är kvar är det värre nu eftersom fler flyr, många studenter tvingas åka tillbaka genom bomberna i Kiev och Lviv för att försöka ta sig ut via Rumänien, säger Josef Olufowose, student från Nigeria. Foto: Hiram Li

Medan ukrainska flyktingar välkomnas i Polen vittnar afrikanska studenter om att de hindras från att ta sig ut ur Ukraina. Arbetaren rapporterar från polska gränsen.

– De prioriterar sina medborgare först, men saknar helt plan för hur vi ska kunna lämna, säger Josef Olufowose, som är student från Nigeria.

Han står tillsammans med sina vänner på en parkeringsplats utanför Krakows järnvägsstation och väntar på att en taxi ska komma och hämta dem. När han pratar darrar han på rösten. Det är minusgrader i Krakow.

En av vännerna gömmer sig huttrande under en filt. Framför honom står en resväska. Han har precis lämnat kriget bakom sig och anlänt till Polen. Enligt honom så är det mycket svårt för utländska medborgare att korsa gränsen. 

– Det är svårt för afrikaner, araber och indier. Vi fick inte gå på tåg och bussar ut ur landet. De vill prioritera sina egna. Speciellt vid polska gränsen är det svårt att ta sig över eftersom det är den gränsen många ukrainare använder, säger han. 

På bara några dagar har hundratusentals flyktingar tagit sig från Ukraina till Polen och landet har välkomnat dem. 

“Alla som flyr från bomber, från ryska gevär kan räkna med stöd från den polska staten”, sade inrikesministern Mariusz Kaminski för några dagar sedan.

Över 500 000 människor har hittills flytt från Ukraina till grannländerna, enligt FN. Mer än hälften har korsat gränsen till Polen. Foto: Hiram Li
Över 500 000 människor har hittills flytt från Ukraina till grannländerna, enligt FN. Mer än hälften har korsat gränsen till Polen. Foto: Hiram Li
Krakows tågstation den 1 mars 2022. Foto: Hiram Li
Krakows tågstation den 1 mars 2022. Foto: Hiram Li

Inne i Krakows Centralstation är solidariteten med Ukraina påtaglig. Blågula flaggor omger grupper av trötta ukrainska flyktingar. Runt dem har volontärer samlats, de delar ut mat och filtar. De vill gärna hjälpa de som flyr kriget.

Josef Olufowose och hans vänner står ensamma. Han berättar att han har studerat i Charkiv. Inte många av de tusentals utländska studenterna i staden förväntade sig enligt honom att hamna mitt i en krigszon.

I Ukraina finns tusentals afrikanska studenter, runt 4000 bara från Nigeria, rapporterar Svt. 

– Vi hade hört om konflikten men presidenten försäkrade oss om att det var lugnt att stanna. Sedan vaknade vi upp till bomber och fick gömma oss i bunkrar, säger han.

Josef Olufowose Olufowose tillsammans med sina vänner på parkeringen utanför centralstationen i Krakow. Foto: Hiram Li
Josef Olufowose Olufowose tillsammans med sina vänner på parkeringen utanför centralstationen i Krakow. Foto: Hiram Li

När kriget bröt ut tog han sig mot Lviv. Han ville via Polen ta sig till Nigeria. Där fastnade han i flera dagar innan han kunde ta sig över gränsen. 

– Vi kom ut men för de som är kvar är det värre nu eftersom fler flyr, många studenter tvingas åka tillbaka genom bomberna i Kiev och Lviv för att försöka ta sig ut via Rumänien, säger han.

Även om han är upprörd över hur utländska medborgare behandlats sedan kriget bröt ut har han viss förståelse för Ukrainas agerande vid gränsen. 

– Jag kan förstå att Ukraina vill prioritera sina kvinnor och barn, det är naturligt. Men vi har ingenstans att ta vägen i Ukraina, vi måste kunna lämna.

De närmaste dagarna väntas ytterligare tusentals flyktingar anlända till Polen. Samhället kraftsamlar, överallt i Polen går stödet till grannlandet att se. En bil som kör på en enslig landsväg strax öster om Krakow har den ukrainska flaggan hängande genom fönstret.

På digitala vägskyltar välkomnas de som flyr. Alla tycks engagerade. På parkeringsplatsen utanför stationen packar Josef Olufowose in sina saker i taxin. 

 – Vi kommer inte att stanna här, vi kommer att åka hem så snart vi kan. Jag hoppas att de jag känner i Ukraina lyckas ta sig ut välbehållna, säger han. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga