Kultur #2/2022

Folkhem i globalt perspektiv

"Torkil Lauesen argumenterar för det nödvändiga i att förstå kolonialismen som ett enhetligt europeiskt system, vari små och stora länder profiterade utifrån olika roller", skriver Daniel Lindvall. Foto: Hasse Holmberg / TT

Var europeisk kolonialism och exploatering av globala syd en ekonomisk förutsättning för det socialdemokratiska folkhemsbygget? I boken Riding the Wave: Sweden’s Integration into the Imperialist World System argumenterar författaren Torkil Lauesen för detta. Daniel Lindvall har läst boken.

Det svenska ”Folkhemmet” må vara ganska maskätet, men det fortsätter likväl att inspirera progressiva rörelser, från Vänsterpartiet på hemmaplan hela vägen över Atlanten till den nymornade amerikanska vänster som flockats kring Bernie Sanders.

Men dagens idealisering av Folkhemmet bygger på en närmast total avsaknad av global historisk kontext. För även om de socialdemokratiska reformerna framtvingades av en hård klasskamp underifrån, så var rikedomen som fördelades i grunden också resultatet av sekler av kolonial utplundring. Det var guld och silver från Latinamerika och, framför allt, afrikanska slavar på den Nya Världens plantager som kickstartade industrirevolutionen.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga