Kultur #2/2022

Folkhem i globalt perspektiv

"Torkil Lauesen argumenterar för det nödvändiga i att förstå kolonialismen som ett enhetligt europeiskt system, vari små och stora länder profiterade utifrån olika roller", skriver Daniel Lindvall. Foto: Hasse Holmberg / TT

Var europeisk kolonialism och exploatering av globala syd en ekonomisk förutsättning för det socialdemokratiska folkhemsbygget? I boken Riding the Wave: Sweden’s Integration into the Imperialist World System argumenterar författaren Torkil Lauesen för detta. Daniel Lindvall har läst boken.

Det svenska ”Folkhemmet” må vara ganska maskätet, men det fortsätter likväl att inspirera progressiva rörelser, från Vänsterpartiet på hemmaplan hela vägen över Atlanten till den nymornade amerikanska vänster som flockats kring Bernie Sanders.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.