Utrikes #92/2021

Afrikanska fack vill involveras för att öka antalet vaccinerade

Flera afrikanska fack förespråkar ett större fackligt deltagande i vaccinationskamjaner för att få fler arbetare på kontinenten att frivilligt vaccinera sig. Foto: Leo Correa/AP/TT

Afrika som kontinent har minst antal vaccinerade invånare i världen. Samtidigt stiger tveksamheten inför vaccinen och de få doser som finns tillgängliga förblir oanvända för att ingen vill ha dem. Det rapporterar fackföreningar från flera länder i Afrika söder om Sahara.

Enligt Afrikanska unionens center för sjukdomskontroll och förebyggande hälsoarbete är endast 5,8 procent av kontinentens befolkning vaccinerade.

Flera afrikanska fackförbund menar man att den stora tveksamheten inför att vaccinera sig kan vändas genom informationskampanjer och tillhandahållande av utbildningsmaterial för att motverka falsk information som framför allt cirkulerar på sociala medieplattformar. Det framkom under ett onlinemöte den 10 november då fackföreningar från ett tiotal länder i Afrika söder om Sahara deltog för att diskutera hälso- och säkerhetsstrategier under coronapandemin, rapporterar den globala fackföreningen IndustriALL global union.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga