Utrikes #91/2021

Tempera­tur­en sjunker vid gränsen till Polen

Belarus fortsätter att transportera flyktingar till den polska gräsen. Där möts dem av taggtråd och tungt beväpnad polsk militär. Foto: Ramil Nasibulin/AP/TT

I takt med att nattemperaturen sjunker kommer rapporter om döda vid gränsen mellan Polen och Belarus. Där befinner sig några tusen personer på flykt. Men istället för att släppa in dem i värmen trappar EU upp konflikten med Belarus president Aleksandr Lukasjenko genom att införa nya sanktioner mot landet.

På måndagen begravdes en 19-årig man från Syrien i närheten av gränsen. Han var en av de tusentals migranter, varav de flesta från Irak, Syrien och Afghanistan, som befinner sig i buffertzonen mellan Belarus och Polen för att försöka ta sig in i EU.

Belarus fortsätter att transportera flyktingar till gränsen och uppmuntra dem att försöka ta sig vidare in i Europa, rapporterar flera medier. Samtidigt vill inte Lukasjenko medge att så är fallet. Vid den polska gränsen möts flyktingarna av taggtråd och tungt beväpnad polsk militär. För flyktingarna handlar dygnets alla timmar om att hålla sig vid liv.

Den polska regeringen kallar Lukasjenkos agerande för statsterrorism och säger att de kommer att försvara sin landgräns till varje pris. EU backar upp Polen och fördömer Lukasjenkos agerande.

I Bryssel införde EU:s utrikesministrar i helgen nya sanktioner mot regeringen i Belarus. Ledaren Lukasjenko har sedan tidigare EU-sanktioner riktade mot sig. Detta efter valfusk i augusti liksom för att ha slagit ner på oliktänkande.

De nya sanktionerna gäller individer och organisationer som på något sätt är inblandade i och bidrar till att organisera flyktingströmmarna mot EU:s yttre gräns. Dessa aktörer, bland annat inom resebranschen, riskerar frysta tillgångar och reseförbud.

– Dagens beslut återspeglar Europeiska unionens beslutsamhet att stå upp mot instrumentaliseringen av migranter för politiska ändamål, säger, Josep Borrell Fontelles, EU:s utrikespolitiska chef, till New York Times och tillägger:

– Vi trycker tillbaka på denna omänskliga och illegala praxis.

Sveriges utrikesminister, Ann Linde, talar om en humanitär katastrof vid gränsen, och understryker att felet är den auktoritäre ledaren Lukasjenkos.

Giorgia Serughetti, politisk filosof och författare, menar att även EU har ett ansvar. ”Kriget mot migranter och flyktingar, som utkämpas med ökad intensitet, har politiska motiv”, skriver hon i dagstidningen Domani.

Enligt Serughetti är det som nu sker resultatet av den hegemoni som ytterhögerpartierna numera utövar i migrationsfrågan i Europa.

Det är också förklaringen, anser hon, till att de tusentals människor på flykt vid gränsen mellan Polen och Belarus lämnas åt sitt öde. Situationen är helt enkelt ”ett resultat av den ogenomträngliga fästning EU under en längre tid strävat efter att bygga upp”, precis såsom de nationalistiska ytterhögerpartierna i EU hela tiden önskat.

Irak ska skicka flyg och hämta de flyktingar som vill återvända hem. I Istanbul och Dubai rapporteras människor från Mellanöstern nekas att gå ombord på flyg till Belarus huvudstad Minsk. Strypta migrantvägar brukar dock ofta öppna upp för nya.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan