Utrikes #91/2021

Temperaturen sjunker vid gränsen till Polen

Belarus fortsätter att transportera flyktingar till den polska gräsen. Där möts dem av taggtråd och tungt beväpnad polsk militär. Foto: Ramil Nasibulin/AP/TT

I takt med att nattemperaturen sjunker kommer rapporter om döda vid gränsen mellan Polen och Belarus. Där befinner sig några tusen personer på flykt. Men istället för att släppa in dem i värmen trappar EU upp konflikten med Belarus president Aleksandr Lukasjenko genom att införa nya sanktioner mot landet.

På måndagen begravdes en 19-årig man från Syrien i närheten av gränsen. Han var en av de tusentals migranter, varav de flesta från Irak, Syrien och Afghanistan, som befinner sig i buffertzonen mellan Belarus och Polen för att försöka ta sig in i EU.

Belarus fortsätter att transportera flyktingar till gränsen och uppmuntra dem att försöka ta sig vidare in i Europa, rapporterar flera medier. Samtidigt vill inte Lukasjenko medge att så är fallet. Vid den polska gränsen möts flyktingarna av taggtråd och tungt beväpnad polsk militär. För flyktingarna handlar dygnets alla timmar om att hålla sig vid liv.

Den polska regeringen kallar Lukasjenkos agerande för statsterrorism och säger att de kommer att försvara sin landgräns till varje pris. EU backar upp Polen och fördömer Lukasjenkos agerande.

I Bryssel införde EU:s utrikesministrar i helgen nya sanktioner mot regeringen i Belarus. Ledaren Lukasjenko har sedan tidigare EU-sanktioner riktade mot sig. Detta efter valfusk i augusti liksom för att ha slagit ner på oliktänkande.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Läsare av nyhetsbrev får 👇

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar