Utrikes #87/2021

Twitchrekord – 10 miljoner euro insamlade till utsatta

Zevent har samlat in drygt 20 miljoner Euro till olika välgörenhetsorganisationer de senaste fem åren. Foto: AFP / Sylvan Thomas

Ett franskt välgörenhetsprojekt på plattformen Twitch har slagit världsrekord i insamling, och samlat in 10 miljoner euro på 50 timmar. Pengarna skänks till Action Against Hunger, och kommer gå till projekt i Centralfrikanska republiken och Bangladesh.

ZEvent skapades år 2016 av Adrien Nougaret och Alexandre Dachary. Samma år samlades 170 000 euro in till förmån för utsatta under torkan i Etiopien. Sedan dess har evenemanget återkommit varje år och summan har stegvis ökat. Årets donerade summa landade på 10 miljoner euro, vilket är det dubbla från föregående år, då 5 miljoner euro samlades in åt Amnesty International.

Donationerna kommer från användare av plattformen Twitch, som är en webbplats för direktsänd videoströmning av, och om datorspel. Mellan den 31 oktober och 1 november fördelades 50 timmar på franska stjärnor inom e-sport, som följarna kunde följa i direktsändning. Som mest hade sändningen en miljon tittare samtidigt, vilka även kunde ta del av utbildningskanaler inom lag, rätt och politik.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.