Radar #86/2021

Lucy Parsons: motsättning­arnas anarkist

Lucy Parsons agiterar. Illustration från 1880-talet. Foto: Wiki Commons

Hon föddes i slaveri och dog som välkänd anarkist. Litteraturvetaren Anna Remmets minns den "militanta, sexualkonservativa och för rasism till synes relativt blinda" agitatorn Lucy Parsons.

Lucy Parsons (1853-1942) föddes som slav i delstaten Virginia och kom att ägna hela sitt vuxna liv åt att agitera mot orättvisor. Ändå kallade hon sig inte svart utan till och med förnekade sin bakgrund och ägnade inte heller svartas situation särskilt mycket uppmärksamhet i sina tal och skrifter om ojämlikhet, klasskamp och anarkism. Hon var en radikal kvinna som tog plats i det offentliga rummet men uttryckte sig ogillande när en annan kvinnlig anarkist, Emma Goldman, pläderade för upplösning av den rådande sexualmoralen. 

Att Lucy Parsons, som trots att hon levde flera decennier längre, under lång tid befann sig i maken Albert Parsons skugga, varit relativt bortglömd har säkerligen att göra med hennes hudfärg och kön. Men på grund av ovanstående är hon inte heller helt tacksam att rehabilitera. Det har ändå skrivits ett par böcker om henne: Carolyn Ashbaughs Lucy Parsons: American Revolutionary från 1976 och Jacqueline Jones Goddess of Anarchy: The Life and Times of Lucy Parsons, American Radical från 2017.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga