Magnus Västerbros Augustnominerade bok Tyrannens tid, om Karl XII:s brutala diktatur i ett svältande Sverige är ett magnifikt mästerverk, skriver Johan Apel Röstlund.
Pest, missväxt, svält och svår misär. Samtidigt skatter, hela tiden nya skatter, för att finansiera Karl XII:s allt mer utdraget plågsamma krig. Tyrannens tid, av Magnus Västerbro, är en bok om slutet av den svenska stormaktstiden och om det torftiga livet här hemma. Om vardagen i ett gråmulet land där höstarna är bitande kalla och där kungen, sällan hemma, styr den svårt kuvade befolkningen med järnhand. Men det är också en berättelse om mod och tappra försök till motstånd.
Författaren, historikern och journalisten Magnus Västerbro har skrivit ett magnifikt mästerverk med utgångspunkt i de vanliga människor som för 300 år sedan levde och dog i en tid då Sverige var en absolut militärdiktatur. Deras öden skildras brutalt genom välutforskade källor och gör en gång för alla upp med bilden av Karl XII, Sverigedemokraternas favoritkung och landets genom tiderna största tyrann.