Kultur #86/2021

Brutalt bra om Sveriges värsta tyrann

Författaren Magnus Västerbro
Författaren och journalisten Magnus Västerbro har skrivit ett nytt mästerverk om Sveriges mörka historia med den den Augustprisnominerade boken om livet under Karl XII:s brutala tyranni.
Foto: Fredrik Hjerling

Magnus Västerbros Augustnominerade bok Tyrannens tid, om Karl XII:s brutala diktatur i ett svältande Sverige är ett magnifikt mästerverk, skriver Johan Apel Röstlund.

Pest, missväxt, svält och svår misär. Samtidigt skatter, hela tiden nya skatter, för att finansiera Karl XII:s allt mer utdraget plågsamma krig. Tyrannens tid, av Magnus Västerbro, är en bok om slutet av den svenska stormaktstiden och om det torftiga livet här hemma. Om vardagen i ett gråmulet land där höstarna är bitande kalla och där kungen, sällan hemma, styr den svårt kuvade befolkningen med järnhand. Men det är också en berättelse om mod och tappra försök till motstånd.

Författaren, historikern och journalisten Magnus Västerbro har skrivit ett magnifikt mästerverk med utgångspunkt i de vanliga människor som för 300 år sedan levde och dog i en tid då Sverige var en absolut militärdiktatur. Deras öden skildras brutalt genom välutforskade källor och gör en gång för alla upp med bilden av Karl XII, Sverigedemokraternas favoritkung och landets genom tiderna största tyrann.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga