Debatt #78/2021

”Fokusera på god mat framför alkohol på jobbfesten”

"Varför fortsätter arbetsplatser att bjuda på alkohol och arrangera möten med alkohol?", frågar sig debattörerna. Foto: Pontus Lundahl/TT

”Den 1 juli 2020 trädde en ny lag om smittskyddsåtgärder på serveringsställen i kraft. Restriktionerna har nu i princip sedan en vecka helt lyfts och många vill tillbaka till det normala och börja festa igen. Men vi ställer frågan, vad är det normala och kan vi inte tänka om på hur vi festar? Vet vi ens hur anställda vill festa?”, det skriver Pernilla Alexandersson, Magnus Hellman, Kristina Sperkova och Farida al-Abani.

Efter över ett år med karantän och pandemi är det för många arbetsplatser snart dags för fysiska möten med kollegor igen. Aldrig har nog längtan efter att ses och slappna av med sina kollegor varit så stor som nu. Pandemin har haft många hemska konsekvenser. Utifrån ett social perspektiv har pandemin gjort många av oss utsvultna på sociala kontakter och trevligt umgänge. Men vad ska man som arbetsgivare tänka på när anställda möts igen och det bjuds in till konferens, kick- off, julbord och afterwork? Ja en sak är tydlig, det är inte alkoholen som de anställda söker efter på jobbfesten. 

De tre viktigaste anledningarna till att delta i jobbrelaterade evenemang som tex personalfester eller afterwork är för anställda; social umgänge (74%), roliga aktiviteter (34%) och äta god mat (29%). Endast fyra procent svarar att konsumera alkohol som en av de viktigaste anledningarna till att delta, följt av flirta med kollegor som endast en procent angav som anledning. Detta visar en undersökningen beställd av Tankesmedjan Nocturum, Movendi international, Add Gender och INSIDE//OUT SOBER CLUB som tillsammans idag publicerar nytt stödmaterial kring Jobbfesten.

Undersökningen genomfördes under maj/juni 2021 via webb-intervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel som ger representativa resultat. I en annan undersökning från 2018, som tagits fram på beställning av Tankesmedjan Nocturum med hjälp av YouGovs konsumentpanel, visar det sig att endast 16,9 procent tycker att alkohol är en viktig komponent för en social tillställning i stort. Samma undersökning visar att nära två av fem svenskar önskar att fler tillställningar var alkoholfria

En ansenlig andel av befolkningen skulle alltså vilja se en social kultur som präglas mindre av alkohol, och en omvälvande majoritet av befolkningen ställer sig likgiltig eller negativ till alkohol som en positiv social faktor. Ändå är alkoholnormen stark och alkoholkulturen gör sig ständigt påmind. I en undersökning av IQ uppger ca 84 % av befolkningen att de utsatts för förväntningar att dricka alkohol i sociala sammanhang och 60 % anger att de utsatts för socialt tryck att dricka alkohol mot sin vilja, så kallad alkoholhets.  

Det finns en bild av vad som gör en fest och en uppfattning om att alkohol förväntas. Vi är för dåliga på fest och firande och vi tror att det räcker med en alkohol- och drogpolicy.

Så varför fortsätter arbetsplatser att bjuda på alkohol och arrangera möten med alkohol? Ja vi tror att det handlar om att vi inte snackar om festen tillräckligt på jobbet i och i våra organisationer. Det finns en bild av vad som gör en fest och en uppfattning om att alkohol förväntas. Vi är för dåliga på fest och firande och vi tror att det räcker med en alkohol- och drogpolicy.

Det är positivt att många arbetsplatser har en alkohol och drogpolicy och att frågan om alkohol är en icke-fråga för många, men det räcker inte. Afterworken undantas många gånger från policyn då den sker efter jobbet, men dagen efter påverkar den arbetsplatsen och dynamiken mellan personal. Det är en fråga om personalhälsa men också om en god arbetsmiljö som är inkluderande. Därför borde arbetsgivare vara mer intresserade av festen och de sociala möten som sker i och utanför arbetsplatsen för att främja en god arbetsmiljö och personalhälsa. 

Det gångna året har lärt oss mycket, bland annat att det går att tänka nytt och att det går att vara omtänksam om omgivningen. Det går att förebygga ohälsa och smitta genom att göra på andra sätt. Det går att ha omsorgsfulla arbetsplatser. Vi menar att vi ska utnyttja denna tid av distans till att mötas ännu närmare och för fler. Jobbfesten är en del av arbetsmiljön och bör därför vara en del av arbetsmiljöarbete.

Idag kan jobbfesten resulterar i allt ifrån mobbing, alkolhets, sexualla trakaserier, annat våld och rasism. Det går att förebygga ohälsa, våld, utanförskap och diskriminering på arbetsplatsen och det tror vi att vi gör genom bättre jobbfester och inte färre. Första steget kan vara att fråga vad personalen faktiskt vill, lyssna på alla och genomföra arrangemang där det sociala och roliga är i fokus ihop med god mat istället för saker som många svenskar tydligen inte efterfrågar. Vi kan festa bättre och vi kan festa mer omsorgsfullt för att få ett mer omtänksamt arbetsliv som alla förtjänar. 

Add Gender – Pernilla Alexandersson

INSIDE//OUT SOBER CLUB – Magnus Hellman

Movendi International – Kristina Sperkova

Tankesmedjan Nocturum – Farida al-Abani

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hej där 👋

Läs Arbetarens senaste Månadsmagasin gratis på webben! Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet kommer tre gånger i veckan: onsdag, fredag med veckans rubriker och långläsning på söndagar.