Film #77/2021

Osensuell hommage till Bergmans Fårö

Vicky Krieps och Tim Roth i Mia Hansen-Løves film Bergman Island Foto: Triart

Det är svårt att se om filmen Mia Hansen-Løves ”Bergmanfilm” är pretentiös eller en satir över pretentioner. Det blir inte många njutbara eller begripliga scener i Bergman Island.

Kopplingen till Ingmar Bergman kan tydligen få folk att ställa upp på vad som helst. Med minsta lilla anknytning till Bergman förutsätts det bli djupt och intressant. Men Mia Hansen Løves spelfilm, som dessutom utspelar sig på Fårö där Bergman levde under många år och gjorde såväl färjan dit som stranden utanför sitt hus, raukarna och även Fåröborna till något att pricka av på all världens bergmanofilers bucketlistor, är ytlig och ointressant – låt mig dessutom kalla den pretentiös. Det är en samling scener där människor som varken är lyckliga eller egentligen motsatsen heller rör sig kring Ingmar Bergmans värld på Fårö. Allt är grått och vackert och man undrar när filmen ska börja.

Filmregissören Chris följer med sin man Tony till Fårö där han ska skriva på sin nya film. Också hon arbetar med ett manus. Boende i ett av Ingmar Bergman-stiftelsens hus börjar de utforska spåren efter Ingmar Bergman på ön. Till en början skojar de om att sängen de sover i är lite skrämmande med sin proveniens som parets säng i Bergmans tv-serie Scener ur ett äktenskap men sedan försvinner den metaforen. Har de problem eller inte?

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga