Bok #77/2021

När ytan blir allt

Liv Strömquist utkommer med nya seriealbumet Inne i spegelsalen. Foto: Emil Malmborg

Liv Strömquist är tillbaka med Inne i spegelsalen, ett toppnummer till serieessä med en koll på hur ytan tagit över väldigt mycket av allas våra liv – från anställningsfördelar till fuckability. Filosofer och filmstjärnor kommenterar.

Etta av årets snyggaste bokomslag med en lätt igenkännlig spegelmissbrukare, Snövits styvmor, har lockat under en längre tid och bevisat att suget efter en bok kan triggas av ytan på den. Kongenialt förstås med tanke på att Liv Strömquists Inne i spegelsalen handlar just om hur ytan blivit det viktiga i så mångas liv, åtminstone en aspekt av en person som börjar bli allt mer omöjlig att bortse från. Ett faktum som drivs på extra genom mobiltelefonerna. Efter böcker om kärlek och om kvinnligt underliv dissekerar hon nu vår tids stora influensa: Fixering vid utseendet. Med en kamera i var persons hand utsätts vi för ständiga speglingar, men har också en världshistorisk möjlighet att själva definiera hur vi ska framstå inför omvärlden, frågan är om det är till för- eller nackdel. Strömquists uppgift är dock inte att moralisera.

Utseendet påverkar förutom den självklara ”fuckabilityn” även möjligheten att få jobb – och sannerligen inte bara sådana jobb som handlar om hur man ser ut – trovärdighet och köplats i olika sammanhang styrs av den ofta konforma skönheten hos aspiranten.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga