Inrikes #74/2021

Rasistiska AfS fick tre mandat till kyrkans högsta organ

Alternativ för Sverige och Gustav Kasselstrand håller möte
Högerradikala och rasistiska Alternativ för Sverige, med partiledaren Gustav Kasselstrand i spetsen, tog sina första mandat till Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Foto: Nils Petter Nilsson/TT Foto: Nils Petter Nilsson/TT

Samtidigt som vänstern gick starkt framåt backade Sverigedemokraterna i årets kyrkoval. Men det högerradikala och rasistiska Alternativt för Sverige fick också tre mandat i kyrkomötet. Ett resultat som riskerar att ge både kraft och energi till den yttersta högern inför nästa års riksdagsval.

Partipolitiskt obundna Vänstern i Svenska Kyrkan, ViSK, fördubblade sina mandat i söndagens kyrkoval och fick med sina drygt 60 000 röster 18 platser i kyrkomötet, Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Samtidigt tappade Sverigedemokraterna fem platser medan Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, POSK, ökade från 43 till 49 mandat. Störst blev Socialdemokraterna som trots sina 70 mandat tappade sex platser.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar