Kommentar #73/2021

Unionbusting i veganska fårakläder

No evil foods webbsida, där företaget presenterar veganköttet Comrade cluck.
Veganköttsföretaget marknadsför bland annat det "revolutionära" vegankycklingköttet Comrade cluck. Foto: Skärmdump

Att ett företag har progressiv profil garanterar inte att dess anställda har mer att säga till om. Helena Brors om det socialistiska veganföretaget No evil foods, som anklagats för union busting.

När makarna Sadrah Schadel och Michael ”Mike” Woliansky grundade veganköttbolaget No Evil Foods (NEF) 2014 brukade de göra växtkött hemma i köket i North Carolina och sälja det på Bondens marknad. Sju år senare har de en livsmedelsfabrik och deras bönkorvar säljs i över 5 500 butiker, varav flera ingår i Whole Foods- och Walmart-kedjorna. NEF marknadsförs som ett ”vevolutionärt” socialistiskt företag med könsneutral föräldraledighet och komposterbara förpackningar. Varorna har kommunistklingande namn som ”Comrade Cluck”. 

Schadel och Woliansky har dock visat sig vara ulvar i fåramunkjackor. I början av 2020 talade arbetare på NEF-fabriken om att bli representerade av fackförbundet United Food and Commercial Workers (UFCW), som bland annat organiserar livsmedelsarbetare. Då inledde ägarparet en antifacklig skrämselkampanj. De satte upp klistermärken med fackfientliga budskap och anlitade den ökända antifackliga advokatbyrån Constangy, Brooks, Smith & Prophete. Sju timslånga obligatoriska möten ägnades helt åt propagerande mot facklig organisering. I en läckt video från ett möte säger Woliansky att fackmedlemskap är som ”ett skitdåligt gymmedlemskap”, att UFCW ”stöder slakterier” och drivs av gamla, vita, köttätande män. Den 13 februari 2020 hölls en omröstning om facklig representation på fabriken. Nej-sidan vann med 43-15.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan