Kommentar #72/2021

Sydkoreansk feminism är på frammarsch

Svartklädda demonstranter med skyltar med texten Me too.
Demonstration på internationella kvinnodagen i Seoul 2018. Foto: Ahn Young-joon/TT

En växande feministisk rörelse har börjat göra stora avtryck i det ojämställda Sydkorea. Och trots hårda motreaktioner från vissa män vägrar den starka kvinnorörelsen att ge efter, skriver Hawon Jung i denna kommentar.

Vid sommarens OS i Tokyo vann den sydkoreanska bågskytten An San två guld inom loppet av två dagar. Men reaktionerna på 20-åringens framgångar var blandade i hemlandet. Vissa män var så arga på henne att de krävde att hon skulle lämna tillbaka sina medaljer. Orsaken? Att hon var korthårig – vilket de ansåg bevisade att hon var en ”manshatande” feminist.

Reaktionerna kan låta surrealistiska, men attackerna på An San ska snarare ses som en påminnelse om de rådande könsnormerna i det ekonomiskt framstående, men också djupt sexistiska, sydkoreanska samhället. Sydkorea är ett land där det finns ett mycket starkt tryck på flickor och kvinnor att vara ”feminina”.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga