Följetong #65/2021

Folkrepubliken Walmart – sista delen

Walmart är världens tredje största arbetsgivare, efter USA:s försvarsdepartement och Kinas armé. Med utgångspunkt i Walmart argumenterar vetenskapsjournalisten Leigh Phillips och ekonomen Michal Rozworski för att globala företags storskaliga planerade ekonomier kan lägga grunden för en demokratisk socialism. Detta är den 17:e och sista delen i Arbetarens sommarföljetong.

Planering existerar överallt omkring oss. Och den fungerar bevisligen, annars skulle kapitalister inte använda sig av den i så stor omfattning. Det är den här bokens enkla budskap och det träffar dogmen att ”det finns inget alternativ” rakt i hjärtat. Idag håller detta thatcheristiska slagord redan på att krokna under tyngden av sin egen framgång. Det har skapat en värld av växande ojämlikhet och utbredd stagnation. Men det är också under attack inifrån. Från Amazons lager till Foxconns fabriker till alla större industrigrenar så verkar det kapitalistiska systemet utan prissignaler och marknader. Det planerar – och det planerar väl. 

Men om de goda nyheterna är att planering fungerar under kapitalismen, så är de dåliga nyheterna just detta: att den för närvarande fungerar inom ramen för att vinstsystem som begränsar det som kan produceras till det som är lönsamt, och så länge det är lönsamt låter systemet produktionen av det som är skadligt fortsätta. Profit driver den kapitalistiska planeringen till anmärkningsvärd effektivitet i användningen av resurser och mänskligt arbete. Men inget hindrar långa arbetsdagar för svältlöner, klimatförstörande produktionsmetoder och fossildrivna transporter från att vara utgångspunkter i planeringen – faktum är att en rad ekonomiska incitament uppmuntrar just detta. Amazon är en komplex planeringsmekanism baserad på mänsklig uppfinningsrikedom, men också en inhuman arbetsplats. Efter 150 år hyser vi samma dubbla känslor av respekt och avsky inför 2000-talets kapitalism som Marx hyste gentemot dess viktorianska föregångare. 

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga