Utrikes #65/2021

Polen vill förbjuda regeringskritisk tv-kanal

Torsdagen den 10 augusti samlades Polens invånare i hela landet, för att visa sitt missnöje över den allt mer strypta pressfriheten. Många ser negativt på regeringens nya lagförslag, att strypa den oberoende tv-kanalen TVN. Foto: AP Photo/Czarek Sokolowski)

Förra veckan röstade det polska parlamentets underhus, Sejmen, igenom ett lagförslag som hotar landets största oberoende tv-kanal, som är öppet regeringskritisk. Det är det senaste i en rad beslut som inskränker medielandskapet.

Enligt landets vice premiärminister, Jarosław Kaczyński, vill man genom lagen skydda polska medier. Genom att förbjuda företag från länder utanför EU att inneha majoritetsägande i medier, undviker polskt medielandskap att övertas av länder som Kina och Ryssland.

Oppositionen finner detta skrattretande, och kallar lagen för “Lex TVN”, då det enbart är det amerikanskägda nätverket TVN som påverkas. Deras populära nyhetskanal, TVN 24, är ofta öppet kritiska mot den högerledda regeringen.

Sedan 2015, då Jaroslaw Kaczyńskis parti, Lag och rättvisa, kom till makten i landet, har Polens pressfrihet sjunkit till en 64:e plats enligt Reportrar utan gränsers årliga mätning. Detta är lägre än länder som Malawi och Armenien. 2014 låg landet på en 18 plats.

Anledningen till denna störtdykning i pressfrihetsrankingen är flera beslut av regeringen som attackerar pressfriheten. Strax efter att man övertog makten, lagstiftade partiet att regeringen skulle inneha en direkt kontroll över public-service kanalen TVP, och ministrar tilldelas ledande positioner inom nätverket. Sedan dess har en aggressiv propaganda varit normen under nyhetssändningarna. En analys utförd av Polens journalistsällskap visar att de kvällssända nyheterna inför EU-valet 2019 var väldigt snedvridna. 69 inslag handlade om det styrande högerpartiet, varav 68 av inslagen var positivt och ett neutralt. Resterande 33 inslag handlade om oppositionen, vilka var negativt vinklade. Enligt Reportrar utan gränser bidrog denna mediemanipulation stort till presidenten Andzejs Dudas valseger i förra sommarens presidentval. Hans rival Rafal Trzaskowski uppgavs av statlig media, arbeta för en "mäktig utländsk lobby", med "judiska intressen".

Själva omröstningen i sejmen, parlamentets underhus, den 11 augusti var kontroversiell. En första omröstning resulterade i att behandlingen av medielagen skulle skjutas upp till september, detta med 229 röster mot 227. Men då påstod två ledamöter att de råkat trycka på fel knapp. Då valde talmannen att ogiltigförklara omröstningen. När rösterna var räknade efter runda nummer två, visade resultatet mycket riktigt att Kaczynskis förslag antogs. Med lika knappa siffror.

Lagförslaget kommer nu att hamna hos senaten, som styrs av oppositionen. Detta innebär att den troligtvis kommer avslås, för att återigen landa i sejmen. Denna gång måste en absolut majoritet rösta för den nya medielagen, innan den kan skickas till president Andrzej Duda för kungörelse.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga