Utrikes #63/2021

“Talibanerna expanderar i provinser de aldrig tidigare hållit”

För varje dag lägger talibanerna under sig större områden av Afghanistan. Trots avtal, så ökar talibanerna sin offensiv och har taigt över både terräng och viktiga tullposter. Foto:AP/Sidiqullah Khan

Talibanernas framryckningar i Afghanistan förvånar inte Afghanistan-experten Helene Lackenbauer, på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
– Det de har gjort nu är att de tagit över tullövergångar, städer och gränsövergångar. Detta är strategiskt viktigt, då de dels får en egen inkomst, och samtidigt stryper den afghanska statens inkomster, säger hon till Arbetaren

På julafton 1979 sattes en händelsekedja igång i Afghanistan, som har till de konflikter och krig som avlöst varandra i Afghanistan fram till i dag. Det var då Sovjets Röda armé marscherade in i Afghanistan, och lade startskottet för det nio år långa Sovjet-afghankriget. I grannlandet Pakistan mobiliserade sig afghanska mujaheddiner, och rustade upp sin vapenarsenal med hjälp av USA, inför ett anti-kommunistkrig. Samtidigt som åtta miljoner afghaner flydde till bland annat Pakistan, smugglade CIA in vapen och landets diktator Mohammed Zia-ul Haq propagerade att frivilliga muslimer från olika länder skulle ansluta till Afghanistan och kriga för sin tro. Usama Bin Laden var en av dem. 1986 fick de islamiska krigarna tillgång till amerikanska, portabla, anti-flygmissiler. Detta övertag fick Sovjet att lämna landet, efter 10 års ockupation.

Olika mujaheddingrupper tog över makten i Kabul 1992, men 1994 framträdde talibanerna och tog kontroll över provinsen Kandahar i södra Afghanistan och införde deras strikta tolking av islam. Två år senare, nådde talibanerna Kabul och lade huvudstaden under sig. Under Mulla Mohammed Omar regerade de med stålhand. Kvinnor förbjöds att jobba. Flickor uteslöts från skolor. Bestraffningar och avrättningar utfördes offentligt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga