Talibanernas framryckningar i Afghanistan förvånar inte Afghanistan-experten Helene Lackenbauer, på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI.
– Det de har gjort nu är att de tagit över tullövergångar, städer och gränsövergångar. Detta är strategiskt viktigt, då de dels får en egen inkomst, och samtidigt stryper den afghanska statens inkomster, säger hon till Arbetaren
På julafton 1979 sattes en händelsekedja igång i Afghanistan, som har till de konflikter och krig som avlöst varandra i Afghanistan fram till i dag. Det var då Sovjets Röda armé marscherade in i Afghanistan, och lade startskottet för det nio år långa Sovjet-afghankriget. I grannlandet Pakistan mobiliserade sig afghanska mujaheddiner, och rustade upp sin vapenarsenal med hjälp av USA, inför ett anti-kommunistkrig. Samtidigt som åtta miljoner afghaner flydde till bland annat Pakistan, smugglade CIA in vapen och landets diktator Mohammed Zia-ul Haq propagerade att frivilliga muslimer från olika länder skulle ansluta till Afghanistan och kriga för sin tro. Usama Bin Laden var en av dem. 1986 fick de islamiska krigarna tillgång till amerikanska, portabla, anti-flygmissiler. Detta övertag fick Sovjet att lämna landet, efter 10 års ockupation.
Olika mujaheddingrupper tog över makten i Kabul 1992, men 1994 framträdde talibanerna och tog kontroll över provinsen Kandahar i södra Afghanistan och införde deras strikta tolking av islam. Två år senare, nådde talibanerna Kabul och lade huvudstaden under sig. Under Mulla Mohammed Omar regerade de med stålhand. Kvinnor förbjöds att jobba. Flickor uteslöts från skolor. Bestraffningar och avrättningar utfördes offentligt.