Utrikes #61/2021

Grönlands regering: Olja? Nej tack

–  Som samhälle måste du våga stanna upp och fråga dig själv om du är på väg åt rätt håll, det säger Grönlands mineralminister Naaja Nathanielsen, som tillhör det grönländska vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit, i ett pressmeddelande.   Foto: John Mcconnico/ TT

Sökandet efter olja och naturgas på den Grönländska havsbotten stoppas. Det har den grönländska regeringen beslutat för att bekämpa den globala klimatkrisen. 

”Framtiden ligger inte i olja. Framtiden tillhör den förnybara energin”. 

Det skriver den grönländska regeringen, Naalakkersuisut, i ett pressmeddelande med avseende på ett regeringsbeslut fattat den 24 juni – som avbryter nuvarande oljestrategi och stoppar all framtida prospektering av olja och gas.

Grönland är världens största ö – med en yta fem gånger så stor som Sverige – och en självstyrande del av Danmark. I och med självstyret har de rätt att själva bestämma över öns naturresurser, som bland annat tros innefatta världens största reserver av olja och naturgas.

Den grönländska regeringen skriver i pressmeddelandet att anledningen till beslutet är att de ser allvarligt på klimatförändringarna och vill ”ta medansvar för att bekämpa den globala klimatkrisen och är redo för åtgärder.”

Även ekonomiska faktorer ligger bakom den grönländska regeringens beslut att stoppa framtida licenser för borrning.

De menar att lönsamheten ser låg ut baserat de ekonomiska analyser som gjorts av senaste årens borrningar. ”Faktiskt mindre än vad oljebolagen väntat sig”, skriver de i pressmeddelandet.  

–  Som samhälle måste du våga stanna upp och fråga dig själv om du är på väg åt rätt håll. Naalakkersuisut har bedömt att miljökonsekvenserna av sökandet och utvinningen av olja är för stora, det säger Grönlands mineralminister Naaja Nathanielsen, som tillhör det grönländska vänsterpartiet Inuit Ataqatigiit, i pressmeddelandet.   

Inuit Ataqatigiit blev landets största parti, med 37 procent av rösterna, i och med valet som hölls i april 2021.  

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984