Bok #59/2021

Pedagogiskt och hoppfullt om det mest fasansfulla

Jenny Jordahls illustrationer i Så funkar krig och konflikter är precis lagom barnsliga och snälla för att också skapa en humanistisk känsla av gemensam konsensus – detta är något vi alla vill få slut på – och med genomgående osökt representation av hudfärger, religionstillhörighet och funktionshinder. Foto: Caroline Andersson Renaud

Så funkar krig och konflikter är en barnbok om hur krig uppstår och ibland undviks. Med några få reportage från konflikthärdar på jorden lyckas man också komma förbi det strikt teoretiska.

Pratar vi med barnen om konflikter som inkörsport till krig? Kanske borde vi göra det mer aktivt. Få barn kan ha missat att människor lever i eller är på flykt från krigssituationer utanför Sverige. Många barn i vårt land har ju också egna erfarenheter av krig, även nu vuxna har upplevt verkningar av krig.

Barn- och ungdomsboken Så funkar krig och konflikter berättar om hur olika sorters krig, som inbördeskrig, gränskonflikter, revolter och revolutioner, statskupper eller invasioner, kan uppstå genom faktiskt ofta förutsebara mönster och strukturer. Även för en vuxen finns här väldigt mycket att hämta – för vem har koll på alla dessa variabler? Boken är en översättning av kanadensiska Niki Walkers Why do we fight?, som hon skrev efter att hennes son börjat ställa frågor om kriget i Syrien.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga