Inrikes #56/2021

Nu börjar den nya migrationslagen att gälla

Tillfälliga uppehållstillstånd blir permanent huvudregel. Foto: Marcus Ericsson/TT

Den nya, åtstramade migrationslagen innebär en åtstramning när kommer till permanent uppehållstillstånd i Sverige. Men oppostionspartierna är inte nöjda. De vill ha striktare regler.

Den tillfälliga lagen infördes 2016, som en reaktion på flyktingsituationen 2015. Då försökte många flyktingar ta sig till Europa från framförallt kriget i Syrien. I syfte att minska asylinvandringen till Sverige stramades lagstiftningen tillfälligt åt. Möjligheterna till familjeåterförening begränsades, försörjningskraven hårdnade och tillfälliga uppehållstillstånd blev huvudregel, istället för permanenta.

Den tillfälliga lagen skulle gälla fram till 19 juli 2019 men förlängdes i två år. Migrationskommittén – som bestått av representanter från alla riksdagspartier - har haft i uppdrag att enas om en ny lagstiftning. Efter en segdragen process klubbades den nya lagen igenom i juni i år. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Vänsterpartiet röstade fram förslaget.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Världen har ögonen på svenskars stöd för PKKs syriska grenar i Rojava. Men hur mycket vet du om PKK, PYD och YPG? Prenumerera på vårt nyhetsbrev nu så får du ett samlat paket av Rojava-rapportering och upplåsta reportage direkt i brevlådan.

Klicka här för att stänga