Utrikes #54/2021

Brasiliens elproduktion hotad i klimatkrisens spår

Bristande nederbörd och fler torkor i södra och centrala Brasilien hotar i allt högre grad landets vattenkraftverk. Klimatkrisen slår hårt mot elproduktionen, som till stora delar är beroende av vattenmassorna i landets floder.

För 20 år sedan drabbades Brasilien av en omfattande elkris, vilket ledde till en nio månader lång elransonering. Nu riskerar landet att hamna i en liknande situation, denna gång med en tydlig koppling till klimatförändringarna.

Under regnsäsongen mellan oktober och april i år var nederbörden svag i södra och centrala Brasilien. Det har i sin tur lett till kritiskt låga vattennivåer i floden Paranás deltaområde, där 57 dammar står bakom hälften av den el som produceras med hjälp av vattenkraft i landet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga