Litteratur #53/2021

Klädsam och underhållande självinsikt på resa

Turister och sexkunder utanför ett skyltfönster i Amsterdams red light-distrikt. Peter Dejong/TT

Daniel Nyströms essäbok Gråskalan kan med fördel användas som reselektyr för den som är intresserad av att fundera över sitt eget förhållningssätt till vår tids aktuella diskussionsfrågor. 

För den som, liksom undertecknad, stod framför en tv-skärm den 11 september och i direktsändning såg flygplanen flyga in i World Trade Center-byggnaderna i New York stod det omedelbart klart att antalet offer skulle bli stort. Hur stort var förstås en omöjlighet att veta, inte ens 20 år senare går det att summera hur många människoliv som till följd av attackerna gått till spillo – och vem som bär ansvaret i varje del.

Daniel Nyström, idéhistoriker vid Umeå universitet, står i London utanför försvarsdepartementet framför ett minnesmärke över krigen i Irak och Afghanistan där Storbritannien deltog i USA:s krigföring som senare fått så förödande konsekvenser. Trådarna sträcker sig genom hela det 2000-tal vi hittills erfarit och Nyström kontemplerar över hur de hänger ihop med svensk politik och den konforma bilden av Sverigedemokraterna – och alldeles särskilt de Sverigedemokratiska väljarna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga