Inrikes #47/2021

Hamnarbetarförbundet skickar in klagan till Europadomstolen

– Om vi får en fällande, eller kritisk dom gentemot Sverige så tror jag att det blir besvärande om inte den svenska modellen justeras, säger Erik Helgeson.  Foto: Adam Ihse/Christian Lutz/TT

I augusti 2020 avkunnade Arbetsdomstolen domen i ärendet mellan Hamnarbetarförbundet och Sveriges hamnars medlemsföretag APM Terminals i Göteborg. Nu kommer förbundet att skicka in klagan till Europadomstolen. 

Trots att APM Terminals i Göteborg valde att förhandla om nya arbetstider med enbart Transport och utesluta Hamnarbetarförbundet, friades man av Arbetsdomstolen för kollektivavtalsbrott. Däremot dömdes företaget att betala Hamnarbetarförbundet 75 000 kr i skadestånd då man inte mbl-förhandlat med förbundet, och för att skyddsombud inte involverats i skyddsbedömningar. Hamnarbetarförbundet väljer nu att följa upp domen med en klagan gällande två punkter till Europadomstolen.

– Med tanke på att det är dyrt, så behövde vi göra en rättsutredning och undersöka förutsättningar och mål i förhållande till Europakonventionen. Nu har vi landat i att det finns flera delar i domen som rimmar illa med Europakonventionen, säger Erik Helgeson, vice förbundsordförande i Hamnarbetarförbundet.

Det kommer att bli en kostsam process att driva ärendet till Europadomstolen. Men Hamnarbetarförbundet får medhåll av Birgitta Nyström, professor vid den juridiska institutionen vid Lunds universitet.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga