Kommentar #45/2021

Lasförändringen är ett bisarrt systemskifte

Leila Ali Elmi, arbetsmarknadspolitisk talesperson för (MP), Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), abetsmarknadsminister Eva Nordmark och Arman Teimouri, arbetsmarknadspolitisk talesperson för (L), framför svenska flaggor.
 Leila Ali Elmi, arbetsmarknadspolitisk talesperson för (MP), Martin Ådahl, arbetsmarknadspolitisk talesperson (C), abetsmarknadsminister Eva Nordmark och Arman Teimouri, arbetsmarknadspolitisk talesperson för (L) vid pressträffen om las-förslaget. Foto: Henrik Montgomery/TT

Det är lätt att stanna i detaljerna i resultatet av las-överenskommelsen och spekulera fram och tillbaka om vad de kan innebära. Kanske vore det värt att höja blicken en aning och titta på principerna. För egentligen är det två saker som skett. Staten har löst ett problem åt kapitalet och inlett ett systemskifte på arbetsmarknaden. Göran Salmonsson om vad som egentligen står på spel i las-frågan.

Det finns ett klassiskt problem inom utbildningsekonomi. Om man låter företagen själva stå för yrkesutbildning och vidareutbildning blir det med stor sannolikhet alldeles för lite av den varan. Marknadskrafterna ger mindre investering i utbildning än vad som är optimalt. Skälet är enkelt och välkänt. Den som lägger pengar på att utbilda arbetskraft kan inte vara säker på att få behålla den utbildade arbetskraften. Så länge ingen kan tvingas att stanna kvar i en anställning finns alltid möjligheten att söka sig en bättre plats när den nya kompetensen lagts till den gamla. Och konkurrerande företag, som slapp utbildningskostnaden, kanske kan betala lite mer i lön.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktion[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Hallå  👋

Vill du läsa senaste numret av vårt låsta Månadsmagasin gratis på webben? Skriv upp dig på nyhetsbrevet så skickar vi det på mejlen.

Nyhetsbrevet innehåller:

✔ Senaste rubrikerna två gånger i veckan

✔ Utvalda reportage på söndagar