Inrikes #45/2021

Kritiken mot Las: “Ett steg i fel riktning”

De presenterade utredningarna förslår bland annat att att alla arbetsköpare får undanta tre personer från turordningsreglerna vid uppsägning av arbetsbrist. Foto: Pontus Lundahl/Henrik Montgomery/TT

Under måndagens presskonferens presenterade regeringen lagtexter och förordningar som vilar på Las-överenskommelsen mellan PTK, Svenskt näringsliv, Kommunal och IF Metall. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) menade att det var en "glädjens dag", och att överenskommelsen visar på den svenska modellens robusthet. Entusiasmen är svår att dela för andra.

Ali Esbati, Vänsterpartiets riksdagsledamot, menar att det finns flera problem med den nya Las-överenskommelsen.

– De senaste decennierna har det varit en gradvis urholkning av skyddet. Vi behöver att anställningsskydd som går att lita på, och detta är ett steg i fel riktning. Det är väldigt problematiskt att en socialdemokratisk minister presenterar de här förslagen som en modernisering, när det är motsatsen, säger Ali Esbati och fortsätter:

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens rojavasamling

PKK – Hjältar, terrorister eller frihetliga utopister?

Prenumerera på nyhetsbrevet och få vår samlade rapportering om kurdisk frihetskamp i inkorgen.

Klicka här för att stänga