Utrikes #43/2021

Zimbabwe: Fortsatta gripanden av journalister

Hopewell Chin'ono, är en uttalad kritiker av Zimbabwes president och hans regering som bland annat avslöjat en korruptionsskandal i samband med ett inköp av mediciner och skyddsutrustning, vilket ledde till att landets hälsominister greps. Han är mycket kritisk till gripandet av Jeffrey Moyo och den urlakade pressfriheten i Zimbabwe. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/TT

Frilansjournalisten Jeffrey Moyo i Zimbabwe greps i förra veckan, anklagad för att ha hjälpt två utländska reportrar att arbeta utan korrekta ackrediteringar. Medieorganisationer är dock mycket kritiska och kräver att han släpps omedelbart.
– Det finns ingen yttrandefrihet eller möjlighet att utöva journalistik i Zimbabwe om du är kritisk mot den politiska eliten och det styrande partiet Zanu-PF, säger journalisten Hopwell Chin'Ono.

På måndagen avslog en domstol Jeffrey Moyos begäran om frigivning mot borgen – med hänvisning till att han påstås utgöra ett nationellt säkerhetshot.

Han sitter för närvarande häktad i landets näst största stad Bulawayo, dit han förts efter att ha gripits i huvudstaden Harare.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga