Utrikes #43/2021

Bosättarhöger och islamister i ny israelisk regering

Den israeliske oppositionspolitikern Yair Lpid
Oppositionsledaren Yair Lapid väntas tillsammans med ultranationalisten Natfali Bennett leda en regering med allt från det israeliska vänsterpartiet Meretz till islamistiska Raam och partier på den yttersta högerkanten. Foto: Debbie Hill/AP/TT

Allt tyder nu på att Israels korruptionsanklagade premiärminister Benjamin Netanyahu tvingas lämna makten. Sent i onsdags kväll meddelade nämligen oppositionsledaren Yair Lapid att han lyckats bilda en ny och minst sagt brokig regering med partier från vitt spridda håll.

Det israeliska parlamentsvalet, det fjärde på två år, hölls den 23 mars och sedan dess har osäkerheten om det framtida styret i landet varit stor. Sent i onsdagskväll kom dock beskedet från oppositionsledaren och mittenkandidaten Yair Lapid att han nu är beredd att bilda regering efter omfattande förhandlingar med partier från vitt spridda håll.

Den tänkta alliansregeringen, som väntas sväras in inom två veckor, innehåller partier från alla tänkbara håll och består av allt från ultranationalistisk bosättarhöger till islamister med kopplingar till det muslimska brödraskapet och vänsterpartiet Meretz.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga