Kulturtipset #40/2021

Kvinnor kämpar för rättvisa i Turkiet

Att vara kvinna i Turkiet kan vara farligt. Hundratals kvinnor mördas varje år och mer än var tredje utsätts för våld i en nära relation. Att vilja skiljas från sin man kan betyda en dödsdom. Foto: Java Films

Dokument utifrån-dokumentären Skilsmässa på liv och död skildrar ett Turkiet där rättsväsendet skyddar männen som utsätter kvinnor för våld.

Runt om i Turkiet mördas kvinnor av sina män, och rättvisa sker sällan eftersom rättsmyndigheterna inte har vana eller vilja till förändring. Diskussionen finns inte, helt enkelt. Det hävdar advokaten Ipek Bozkurt som arbetar med gruppen Stoppa kvinnomorden, med opinionsbildning men också rent praktiskt med rättshjälp och stöd till offer för lagstiftning och attityd i landet.

Dokument utifrån visar filmen Skilsmässa på liv och död, av Chloë Fairwather, som följer advokaten Ipek Bozkurt och i filmen speciellt två fall med kvinnor som skadats av sina män och som advokaten stöttar i domstolsförhandlingar. Arzu Boztas tvångsgiftes när hon var 14 år och maken hade en annan kvinna, men för att rädda sin heder som han säger, sköt han henne i benen och armarna när hon bad honom om skilsmässa. Nu ligger hon i en säng med deformerade och obrukbara armar, och kan inte längre gå. Med benproteser tar hon sig till domstolen och vittnar mot sin make. Hon vill inte visa sig för de fem barnen utan ben.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga