Kultur #36/2021

Kulturarbetare lever farligt i Myanmar

Demonstranter mot militärkuppen med en banderoll som deklarerar fortsatt strejk i Kamayut, Yangon, den 3 maj. Foto: TT

Organisationerna Freemuse, Artists at Risk Connection, PEN America och International Coalition for Filmmakers at Risk uppmanar tillsammans i ett upprop världen att uppmärksamma den akuta situation för yttrandefrihet och kulturskapande i Myanmar, till följd av militärkuppen den 1 februari. 

Systematisk repression gentemot användande av rörelsefrihet, yttranderihet, föreningstillhörighet och rätten att använda sig av sociala media har ökat starkt i Myanmar sedan militärkuppen den 1 februari. Dessa begränsningar har också haft stort påverkan för artister och andra kulturskapande, skriver Freemuse, Artists at Risk Conection, PEN America och International Coalition for Filmmakers, som står bakom ett upprop för kulturarbetare i Myanmar.

Sedan kuppen har minst 25 tillfällen av övervåld drabbat konstnärer i Myanmar, skriver man. Författarna, Than Myint Aung, Maung Thar Cho och Htin Lin Oo, filmaren Min Htin Ko Ko Gyi och skådespelaren Lu Min arresterades i februari. Som uppropet påpekar kan straffet på upp till två år för deras aktiviteter också syfta till att verka ”nedkylande” för andra kulturarbetare i landet.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga