Film #35/2021

Ung lust i poetisk film

Anne, Marie och Florianne i Céline Sciammas film Water Lilies. Foto: Folkets Bio

Céline Sciammas nya film Water Lilies berättar om unga flickors begär. En poetisk berättelse som också innehåller starka känslor.

Den franska regissören Céline Sciamma har gjort en rad intressanta queera och feministiska filmer som blivit både publik- och kritikerfavoriter. Tomboy (2011), om ett tioårigt barn som född i en flickas kropp hävdar att han är en pojke, är en rakt berättad film om en komplex situation som visar sig vara relativt lösningsbar eftersom den fokuserar på omgivningen – som duktigt lär sig acceptera det självklara. Romantiserad, visst, men rörande och med ett viktigt perspektiv som inte var så vanligt för bara tio år sedan.

2019 gjorde Sciamas Porträtt av en kvinna i brand stor succé också i Sverige efter att ha nominerats till och vunnit en massa fina filmpriser, kanske är det därför som hennes Naissance des pieuvres (vattenliljor), som lite underligt fått den engelska titeln Water Lilies, nu går upp i Sverige fast den är gjord redan 2007.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Ge bort granskning i jul

Starta en prenumeration – få sex månader att ge bort

 

Klicka här för att stänga rutan