Inrikes #33/2021

”Vi vill skapa ett meningsfullt och samlande rum”

Det är andra året i rad som radion live-sänder på första maj. Foto: Cyklopen/Anna Juhlin

Den 1 maj sänder kulturhuset Cyklopen i Högdalen i Stockholm liveradio i 24 timmar genom radio Noden. I ett dygn bjuder radion på brandtal, livemusik, allsång, poesi, podcasts, tävlingar, quiz och mycket mer. Arbetaren ställer tre frågor till Cyklopen inför lördagens 1 maj-maraton.

Vad är Cyklopens radio?

– Förra året sände vi radio 1 maj. Vår förhoppning var att skapa ett meningsfullt och samlande rum under tider av isolering. Det blev trots omständigheterna på flera sätt en viktig erfarenhetet. Vi hade 160 medverkande under 21 timmars sändning, och det blev på så vis ett sätt att öppna upp huset. Sedan har vi tagit vid det och sänt pandemiradio varje fredag under vintern. Nu på fredag, dagen innan första maj, så sänder vi det sista avsnittet. Vi ser fram emot att fortsätta med radion när huset kan öppna för publika aktiviteter, det möjliggör nya format. Radio är tacksamt på så vis att det är låga trösklar för att sätta igång, vilket är i linje med husets pågående försök att göra fler personer till medskapare.

Vad händer på första maj?

– Vi kommer sända i ett dygn. Sändningen sätter igång 08.00 1 maj med tävlingen “Gissa fastighetskapitalisten” och avslutas den 2 maj med en konsert av tonsättaren Maria Horn. Totalt kommer över 200 personer att medverka och vi tror att den äldsta är 81-åriga poeten Göran Sonnevi och den yngsta 8-åriga Saskia som ska prata om varför helgen måste bli längre. Under dagen kommer Gigwatch, Brand och Ort till Ort till studion för samtal, och så blir det samtal om bostadspolitik och vården. Dessutom blir det allsång vid 14.00! Och vid midnatt blir det dans. I radio. Det ser vi fram emot!

Vad skulle ni skriva på ett plakat i år om det gick att gå ut på gatorna?

– Gör allt gemensamt! Eller kanske: Inga fler mellanchefer på Voj-cyklar! Eller: Stoppa (fastighets)-kapitalismen – säg nej till marknadshyror, expropriera miljardärernas pengar och byggnader, gör allmänningar överallt, ställ om resurserna, bygg ett kulturhus i varje förort och se till att alla ska kunna leva levbara och meningsfulla liv. Men det skulle kanske bli lite för långt.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984