Insänt #23/2021

“Ge oss gratis mensskydd i skolan”

Gratis mensskydd skulle hjälpa många människor att få ekonomin att gå ihop lättare, skriver Ung Vänster västra Göteborg. Foto: Jessica Gow/TT

“Gratis mensskydd skulle hjälpa många människor att få ekonomin att gå ihop lättare. Gratis mensskydd i skolan skulle göra att fler människor kan leva ett fungerande liv, och ge möjlighet för dem att inte missa kunskap på grund av missade lektioner. Gratis mensskydd tvingar en inte att välja mellan mat eller mensskydd.” Det skriver Ung Vänster västra Göteborg i en insändare i Arbetaren.

Hälften av​ Sveriges befolkning har en livmoder. Många får sin första mens i 12-årsåldern och har mens fram tills klimakteriet. Under sin livstid lägger livmoders-innehavare i genomsnitt upp till ​60 000 kronor​ på endast mensskydd.

Momsen på​ mensskydd är ​25%​, vilket är den högsta momsen i Sverige. Andra produkter med max moms är tobaksvaror och alkohol. Att ha max-moms på en livsnödvändighet för hälften av Sveriges befolkning är minst sagt oetiskt. I Kanada, Irland och Storbritannien är mensskydd utan moms, medan man i Skottland slopat kostnaden för mensskydd helt. Att hälften av alla människor behöver betala för mensskydd, vilket är helt nödvändigt för att leva ett fungerande liv är absurt.

Mens är ett extremt tabubelagt ämne och många kvinnor skäms över att ha mens trots att det är en helt naturlig process. Att ha mens är inget vi valt själva. Det är något som händer alla med en livmoder och det ska vi inte bli straffade för. Varför ska vi betala bara för att vi har en livmoder?

Menstruationen kan också resultera i missade arbetstillfällen eller missad skolgång. Detta kan leda till stress, lägre lön eller borttaget CSN. Minskad lön eller borttaget csn, kan leda till att en behöver välja mellan mat och mensskydd. Utan mensskydd är det omöjligt att ha ett fungerande liv under sin menstruation.

I den ​genomsnittliga kostnaden på ​60 000​ ​kronor​ som menstruerande lägger på skydden är inte övriga kostnader inräknade. Mensvärk kan vara allt från kramper i magen till smärta så hög att det leder till kräkningar. För att motverka dessa problem behövs olika läkemedel eller hjälpmedel, vilket höjer kostnaden för menstruationen.

Menstruationen kan också resultera i missade arbetstillfällen eller missad skolgång. Detta kan leda till stress, lägre lön eller borttaget CSN. Minskad lön eller borttaget csn, kan leda till att en behöver välja mellan mat och mensskydd. Utan mensskydd är det omöjligt att ha ett fungerande liv under sin menstruation.

Foto: Privat
Foto: Privat

Därför anser vi att mensskydd borde vara gratis i skolan. ​Att max-skatta mensskydd som är en förnödenhetsvara är skamligt och tar hårt mot alla med mens, men framförallt mot utsatta personer i samhället.

Men vad hade hänt om mensskydd vore gratis? Gratis mensskydd skulle hjälpa många människor att få ekonomin att gå ihop lättare. Gratis mensskydd i skolan skulle göra att fler människor kan leva ett fungerande liv, och ge möjlighet för dem att inte missa kunskap på grund av missade lektioner. Gratis mensskydd tvingar en inte att välja mellan mat eller mensskydd.

Ung Vänster Västra Göteborg

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga