Med hjälp av humoristiska bilder och lättsmält underhållning har nazistiska och andra högerradikala grupper normaliserat sina ideologier på nätet. De senaste åren har det skett en professionalisering som kan få stora konsekvenser för den politiska debatten, menar Tina Askanius som är docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet och som forskar kring nazisters mediestrategier.
Den högerradikala miljön på nätet ser annorlunda ut idag jämfört med för bara några år sedan. Med hjälp av humoristiska bilder, så kallade memes, poddradioprogram och lättsmält tv-underhållning har flera nazistiska och andra vit makt-organisationer flyttat fram sina positioner för att locka till sig nya anhängare. Men bakom de ofta dolda budskapen ligger hot om grovt våld och hat mot politiskt oliktänkande.
Tina Askanius är docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet och hon har länge följt de högerradikala rörelserna på nätet. Nu är hon aktuell med två vetenskapliga artiklar på temat och hon säger att det skett en radikal förändring de senaste åren.
– Deras ambitioner är att infiltrera den offentliga debatten och vi har sett en oerhörd professionalisering från de här grupperna och hur de paketerar sin propaganda, säger Tina Askanius till Arbetaren.
Bland annat pekar hon på den breda blandningen av ämnesval i propagandan som förs ut. Filmer på uniformerade nazister som demonstrerar kan klippas ihop med ett mer lättsmält och mer otydligt politiskt innehåll om exempelvis jultraditioner eller hur man får familjelivet att gå ihop som organiserad nationalsocialist. Allt för att locka nya målgrupper och på så vis normalisera de hatiska budskapen.
– Memes som visar hur politiker döms till döden för sitt svek mot svenska folket har blivit ett skämt. Det är en gammal högerextrem avrättningsfantasi som blivit mainstream. När någon skrattar åt detta, eller rycker på axlarna, flyttas gränserna, vilket är precis vad de vill, säger Tina Askanius.
Hon kallar det för en uttänkt normaliseringsstrategi som går ut på att blanda det extrema med mainstream. Samtidigt har de högerradikala grupperna blivit bättre på att hålla sig inom de lagliga gränser som finns för att på så sätt få behålla sina plattformar på nätet.
– Så här ser det ut både i Sverige och internationellt. De här grupperna känner sig mer accepterade idag än tidigare.
Vad kan det här innebära?
– Faran är att om vi inte lär oss känna igen den högerextrema propagandan så kommer vi att avtrubbas av budskapen kring hot och våld och på så sätt flyttas hela tiden gränserna för vad som är socialt accepterat, säger Tina Askanius.
Hon pekar bland annat på högerextrema poddar som drivs av kvinnor, en grupp som tidigare varit förhållandevis osynlig inom vit makt-rörelsen. I många av dessa handlar flera av avsnitten om familjeliv och andra typer av mjukare ämnen där nationalsocialismen försiktigt bäddas in.
– Högerextremisterna använder många av de strategier som högerpopulistiska rörelser framgångsrikt använt i åratal för att ändra sin image och tona ner retoriken. Under några få år har högerextrema rörelser professionaliserats. Både genom att bli bättre på att hålla sig inom lagliga gränserna, och sett till mängden och frekvensen av material, säger Tina Askanius.