Inrikes #13/2021

Amazons nya kontor under blockad

Sergei Kolos, 61 år, arbetade i flera månader med bygget av Amazons nya kontor i Sergelhuset i Stockholm. Han har fortfarande inte fått ut sin lön. Foto: Privat

Sergei Kolos och fem andra kollegor arbetade i Sergelhuset i Stockholm med att bygga Amazons nya kontor i Sverige. Trots löften om löner enligt kollektivavtal fick migrantarbetarna enligt facket bara motsvarande 26 kronor i timmen. I dag sätter byggarbetarnas fackförening Stockholm LS bygget av Sergelhuset i indrivningsblockad till dess att löneskulden är betald.

När Sergei Kolos, 61 år, i höstas reste till Sverige från Lettland för att arbeta med bygget av Amazons kontor, var det med hopp om att få en bra lön. Han säger att han numera framförallt arbetar utomlands, eftersom det är det som ger möjlighet till försörjning. 

Amazons dotterbolag Amazon Web Services planerar att under 2021 flytta in i Sergelhuset i centrala Stockholm för att därifrån sköta sin nordiska verksamhet. Kontorslokalerna omfattar omkring 6000 kvadratmeter och är fördelade på tre plan. Det är Vasakronan, Sveriges största fastighetsbolag, som ansvarar för fastigheten och hyr ut till Amazon Web Services. Vasakronan ägs i sin tur av AP-fonderna.

Det stod att lönen skulle ligga på mellan 12 och 19 euro. Jag anmälde mig för att jobbet verkade seriöst.

Sergei Kolos

Vasakronan har använt sig av M3 Bygg som huvudentreprenör, som anlitat Swebel Bygg AB som i sin tur anlitat Magni AB. Både M3 Bygg och Swebel Bygg AB har kollektivavtal med Byggnads. 

Sergei Kolos berättar att han precis kommit hem från ett arbete i Tyskland när han såg en annons på en hemsida liknande Blocket i Lettland för ett arbete i Sverige.

– Det stod att lönen skulle ligga på mellan 12 och 19 euro. Jag anmälde mig för att jobbet verkade seriöst. Vi fick komma på intervju, göra arbetsprov och visa att vi kunde hantera alla verktyg och fylla i flera enkäter, berättar Sergei Kolos för Arbetaren. 

Sedan gick det fort. Genom Swedbank, som också finns i Lettland, utfärdade företaget BankID:n så att de kunde ansöka om ID06-kort, det identitetskort som krävs för att arbeta inom byggsektorn i Sverige. Bara någon vecka efter intervjun satt de på planet till Sverige. 

Sergei arbetade från den 30 september till den 6 november på bygget av Amazons nya kontor i Sergelhuset. Sedan sa cheferna att han skulle resa tillbaka till Lettland och vänta en till två veckor för att sedan få ytterligare jobb på bygget. 

– Företaget sa att elektrikerna inte var färdiga med jobbet, men det var märkligt för när jag frågade dem sa de att de visst var klara. 

Sergei Kolos anade att något inte stämde. Han tog ett påhugg och stannade kvar i Stockholm i väntan på att bli kallad på nytt till bygget i Sergelhuset. Men företaget hörde inte av sig och lönen kom aldrig.

Han hade då endast fått två förskott på 200 euro, motsvarande totalt 4019 kronor, för att klara uppehället i Sverige. När lönen uteblev började han söka företaget, men de slutade svara på SMS och telefon. Tills sist gick Sergei Kolos fru till Magni AB:s kontor i Riga och fick ut det som företaget menade var hela hans lön – totalt 254 euro för de 254 timmar han arbetat.

Sammanlagt har Sergei Kolos fått ut en lön på 654 euro, vilket motsvarar en timlön på 26 kronor i timmen. Men på kontraktet han och andra arbetare skrivit på stod det att lönen, som redan var lägre än utlovat, skulle ligga på 135 kronor innan skatt. Enligt SAC Syndikalisterna saknas det totalt 160 000 kronor i uteblivna löner för de sex arbetarna.

Jag är oerhört tacksam för att jag hittat facket, att det finns folk som även bryr sig om utländska arbetares problem och med vilka man kan ha ett gemensamt mål.

Sergei Kolos

I Lettland har Sergei Kolos sin familj. Sin fru, som kunde hälsa på honom kort på nyår, och sex barn. Två av barnen bor fortfarande hemma och är i behov av försörjning.

Sergei Kolos är djupt besviken på hur han blivit behandlad av företaget.

– Jag var först chockad över fräckheten med vilken de utfört bedrägeriet. Av en slump hittade jag en annons från SAC på ett av de ryskspråkiga arbetsforumen. Jag ringde, eftersom det fanns en person som talade ryska där fick jag hjälp. Oavsett hur det går nu känns det som att jag fått upprättelse, säger Sergei Kolos till Arbetaren.

Tillsammans med flera andra kollegor gick Sergei Kolos därför med i facket SAC Syndikalisterna.

– Jag är oerhört tacksam för att jag hittat facket, att det finns folk som även bryr sig om utländska arbetares problem och med vilka man kan ha ett gemensamt mål. Det var längesen jag träffade den typen av kämpande människor.

Det här sker varje dag på tusentals företag runt i Sverige. Nu har det skett på en av de absolut största entreprenaderna i landet, mitt i Stockholms hjärta i Sergelhuset.

Emil Boss, fackligt ombud.

När Arbetaren ringer M3 Bygg, som haft huvudentreprenörsansvaret, säger att de att VD Thomas Jansson är oanträffbar, och att de ska återkomma i veckan. Arbetaren har inte lyckats nå Magni AB. Mellanentreprenören Swebel vill inte uttala sig men skickar en mejlkommentar.

”Swebel följer kollektivavtal och har betalat alla fakturor till underentreprenör Magni AB enligt avtal viket vi har underlag på. Konflikten mellan Magni AB och personal kommer att avgöras i domstol. Självklart tar Swebel ansvar och följer upp ärendet så att kollektivavtalet följs och alla inblandade får det de har rätt till enligt den svenska lagen”, skriver företrädare för Swebel Bygg AB i ett mejl till Arbetaren.

Foto: VasakronanJan-Erik Hellman, chef för fastighetsutveckling på Vasakronan
Foto: Vasakronan
Jan-Erik Hellman, chef för fastighetsutveckling på Vasakronan

Jan-Erik Hellman, chef för fastighetsutveckling på Vasakronan, uppger i ett mejl till Arbetaren att de som beställare har nolltolerans mot olagliga verksamhetsmetoder. Han skriver: ”Om vi – som i detta fall – på något sätt får en signal om att det finns misstankar om att allt inte verkar gå rätt till på något av våra byggen så vidtar vi en rad olika åtgärder. I det här specifika fallet så har vi bland annat ett möte inbokat med våra entreprenörer för att undersöka exakt vad det är som har inträffat och framför allt vilka ytterligare åtgärder vi gemensamt kan vidta för att förhindra att något liknande inte inträffar igen. Vi kan aldrig acceptera att en part inte fullföljer sina åtaganden och skyldigheter. Enskilda individer ska aldrig drabbas.”

Emil Boss är fackligt ombud för SAC Syndikalisterna och även krönikör i Arbetaren. Han arbetar med ärendet och säger att han inte alls är förvånad över att lönerna inte betalats ut.

– Det här sker varje dag på tusentals företag runt i Sverige. Nu har det skett på en av de absolut största entreprenaderna i landet, mitt i Stockholms hjärta i Sergelhuset. Det är få som har så mycket ansvar som beställare som Vasakronan. Ändå exploateras människor under sådana här osäkra förhållanden. Det är inte pengar som saknas hos byggherrarna, säger Emil Boss.

Emil Boss har armarna i kors och tittar rakt mot kameran
Foto: Iso Lindh/Arbetaren
Emil Boss, ombud på SAC Syndikalisterna

Nu på onsdag genomför SAC Syndikalisterna en indrivningsblockad utanför Sergelhuset. Fackförbundet har också kallat till MBL-förhandling med både Swebel och M3 Bygg.

– Eftersom Magni AB inte behagar svara oss, så går vi till byggarbetsplatsen och sätter den i blockad. Vi kommer fortsätta att protestera till dess att lönerna satts in på kontot till våra medlemmar, säger Emil Boss.

Artikeln har uppdaterats med uppgiften att det är Jan-Erik Hellman som svarar på frågorna till Vasakronan.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga