Kommentar #8/2021

75 år sedan baltutlämningen

Dramatiska scener utspelade sig när de förtvivlade balterna lastades på båten för vidare transport till Sovjetunionen, i januari 1946. Foto: TT

I januari är det 75 år sedan de sista utlämningarna av balter till Sovjetunionen skedde, något som beskrivits som ett trauma i svensk modern historia. Svenska regeringen höll förhandlingarna med Sovjetregeringen hemliga, men när de läckte ut i pressen tog man ställning emot en utlämning.

De som skulle utlämnas var flera tusen soldater som stridit för Tyskland på östfronten under andra världskriget och som rest eller deserterat till Sverige. I samband med Sovjets aggressioner mot Finland i slutet av kriget flydde också finnar till Sverige. Dilemmat var balterna; Sovjetunionen, som annekterat baltstaterna, betraktade dem som sovjetmedborgare och krävde att de skulle skickas hem – som landsförrädare. 

En tredjedel av flyktingarna har beräknats vara desertörer och lika många frivilliga. Vissa skickades direkt tillbaka redan innan begäran kommit, ofta till summariska avrättningar. I juni 1945 begärde Sovjetunionen att flyktingarna skulle lämnas ut, och den svenska regeringen svarade snabbt positivt på detta trots att man varit neutral och inte var bunden till tyska kapitulationsvillkor.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Följ oss på MastodonFölj oss via rss

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Se kriminella möta blockader

 

Fyll i din mejladress så skickar vi länk till videoreportaget 👇

Klicka här för att stänga