Det är faktiskt inte så många år sedan som ordet queer började användas i Sverige, men det kom som en flodvåg, renade och rensade bort gammalt bråte och friskade upp samtalet och acceptansen och självförtroendet hos väldigt många. Orden är viktiga, det säger socionomen, genusvetaren och författaren Edward Summanen, som verkligen också lyckas föra det i bevisning i sin bok Queera tider. Det är en bok som inte är svår att sätta etikett på – det är bara det att så många etiketter ryms här: uppslagsbok, historiebeskrivning, statistikredovisning, intervjuer, illustrerad underhållning, kampskrift, pepp, tröst och biografisamling.
Queera tider är också en skrift som i princip vem som helst kan ha nytta och glädje av – en förstockad cis-släkting såväl som en tonåring nyfiken på trans, lärare, granne, tandläkare, begravningsentreprenör, regissör eller andra arbetsledare. Jag gissar att även en person som känner sig trygg och färdig i sin queeridentitet har nya ingångar att hitta här. Eller varför inte en självgod politiker som står inför ett beslut inför att förändra villkoren för andra människors kroppar?
Just denna situation, som exempelvis infann sig i maj 2013 då riksdagen diskuterade steriliseringskravet för transpersoner, beskriver författaren som ett smärtsamt ögonblick. Ett av flera som denna bok stannar till vid och får läsaren att nästan kippa efter andan. För den som inte känt sig utsatt för andras godtyckliga åsikter är detta viktigt att få ta del av, och för alla andra blir det förstås en igenkänning – också väldigt viktig.