Inrikes #7/2021

Katalys vill se krafttag mot klassklyftorna

STOCKHOLM 20151202 Daniel Suhonen, författare och chef för den fackliga tankesmedjan Katalys under ett seminarium om 7 timmars arbetsdag.
Daniel Suhonen är chef för den oberoende fackliga tankesmedjan Katalys. Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Klassklyftorna ökar snabbare i Sverige än i något annat västeuropeiskt land. Det menar åtminstone den oberoende fackliga tankesmedjan Katalys som i dagarna presenterar sin slutrapport i den stora klassutredningen. Extra tydligt av hur klyftorna ökat och vad det får för konekvenser har det blivit under den pågående coronapandemin, säger Daniel Suhonen som är en av rapportförfattarna.

Det skiljer upp emot 18 år i medellivslängd mellan invånarna i Sveriges rikaste respektive fattigaste kommuner. Sedan 1980-talet har klassklyftorna i Sverige ökat mer än i något annat västeuropeiskt land och livsvillkoren skiljer sig enormt beroende på var du växer upp.

Med boken Klass i Sverige. Ojämlikheten, makten och politiken i det 21:a århundradet avslutar den oberoende fackliga tankesmedjan Katalys nu sitt projekt om de ökade klasskillnaderna. Bakom rapporterna står ett 20-tal forskare och en av författarna till den nyutkomna boken, Daniel Suhonen, förklarar för Arbetaren att förändringarna har gått fort.

Publicerad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
redaktionen@arbetaren.se

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
prenumeration@arbetaren.se

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984

Arbetarens jubileumspodd gigekonomi

Lyssna på vår podd om gigekonomi

Registrera dig på nyhetsbrevet så skickar vi avsnittet till dig

Klicka här för att stänga