Litteratur #6/2021

Ut ur utanförskapet

Malin Skogberg Nord har gjort serieromanen Nikki som innehåller mycket av det svåra en tonårsflicka kämpar med. Foto: Sara Appelgren

Serieromanen Nikki har ett par månader på nacken men det finns all anledning att lyfta upp den som en viktig bok från förra året. Det är svårt att fatta att det är Malin Skogberg Nords debut som serieskapare, historien är så fint och igenkännande berättad att man nästan måste pausa läsandet ibland för att hinna med i alla känslorna. För tonåriga Nikki brottas med det mesta under resan från högstadiet till gymnasieåren, självhat, kroppsskam, ensamhet och en känsla av att inte ens kunna prata om detta ens med sina närmaste.

Nikki gör så gott hon kan för att tillhöra gänget – skrattar och bantar, pratar skit och låtsas som om hon trivs – hon vill vara accepterad och tycker samtidigt att kompisarna är ganska tråkiga. Men hon tolkar sin känsla av utanförskap som om det är henne själv det är fel på. Detta lidandets sista år i grundskolan får hon tvinga sig igenom samtidigt som hon försöker värja sig emot sin mammas ”hälsoråd” kring vad hon äter. Varenda läsk, glass och bulle kommenteras och får henne att känna sig allt mer fel.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984