Utrikes #2/2021

Här är de som stormade kongressen

Högerradikala organisationer, Qanonkonspiratörer och fascistiska milisgrupper fanns bland dem som stormade USA:s kongressbyggnad Kapitolium i onsdags. Många framträdande högerextrema symboler och flaggor syntes i folkhavet. Arbetaren redogör för några av de milisgrupper och organisationer som deltog.

Tiotusentals personer samlades i Washington D.C. på onsdagen för att protestera mot valresultatet. Runt klockan 13 lokal tid höll den avgående presidenten Donalds Trump ett tal där han uppmanade sina anhängare att marschera till kongressen. Inte långt därefter stormade Trumpanhängare Kapitolium.

Många deltagare var iförda kläder till stöd för Trump. I folkhavet fanns också symboler och flaggor som kan kopplas till fascistiska milisgrupper och högerextrema nätverk. På populära online-forum postade Trumps anhängare den ena statusen efter den andra om händelserna inifrån Kapitolium, bland annat på ”Parler”, som är ett högerradikalt alternativ till Twitter, med hashtaggen #civilwar.

Foto: John Minchillo/TT
Trump-anhängare stormar kongressen onsdagen den 6 januari.

Två dagar innan stormningen av Kapitolium arresterades Proud Boys ledare Enrique Tarrio. Gruppen bildadades så sent som 2016 i samband med Trumps förra valkampanj av den engelsk-kanadensiska hipsterjournalisten och komikern Gavin McInnes. Han startade bland annat Vice och har gjort sig känd genom hatpropaganda och sina uppmaningar till våld. Proud Boys är en löst sammansatt högerextrem organisation som växt det senaste året. Flera medlemmar har dömts till fängelse efter att ha misshandlat antifascister i samband med Black Lives Matter-demonstrationerna under året. Al-Jazeera rapporterar om att Proud Boys-anhängare haft på sig mössor i orange och skottsäkra västar under mobiliseringen utanför Kapitolium.

Proud Boys demonstrerar i Washington den 12 december 2020.
Foto: Luis M. Alvarez

På plats var också, enligt Los Angeles Times, den regeringskritiska högerextrema milisgruppen ”Oath Keepers”, som de senaste åren fokuserat på att rekrytera militärveteraner, soldater och poliser till sin verksamhet. Southern Poverty Law Center listar Oath Keepers som en av de mest radikala regeringskritiska grupperna i USA idag. Gruppen bildades 2009 av Yale-studenten och den före detta militären Steward Rhodes i efterdyningarna av det amerikanska presidentvalet. Endast sex år senare uppgav gruppen att de bestod av 30 000 medlemmar. Stewart Rhodes har pratat om inbördeskrig ända sedan gruppens bildande och uppmanar sina följare att skydda landet mot det han kallar en ”revolt”.

Medlemmar i Oath Keepers deltar i mobiliseringen på Freedom Plaza tisdagen den 5 januari 2021.
Foto: Jacquelyn Martin/TT

En person som syntes på många filmer inifrån kongressbyggnaden med sin buffelhudshjälm med horn och rödvit krigsmålning var den så kallade ”Qanon-schamanen” Jake Angeli. 32-årige Angeli är en uppmärksammad figur i den konspiratoriska högerextrema Qanon-rörelsen. Anhängarna står ofta med skyltar med ett ”Q” på Trumps valmöten.

Enligt Qanon leder Trump en hemlig kamp mot ”den djupa staten”, som består av ett internationellt nätverk av sataniska pedofiler. Konspirationsteorin uppstod på chattforumet 4chan efter Trumps valseger 2017. Många Qanon-anhängare menar att nätverket mördar barn för att utvinna ett livsförlängande ämne ur deras blod. Hillary Clinton och skådespelaren Tom Hanks anklagas för att vara medlemmar. Enligt Wire fanns det sedan den 1 januari omkring 1480 poster på Twitter relaterade till rörelsen som uppmanade till deltagande i mobiliseringen.

Foto: Ross D. Franklin/TT
Jake Angeli pratar under en demonstration i Phoenix den 7 november 2020.

På plats var också ”Stop the Steal”-kampanjen som menar att det amerikanska presidentvalet genomförts genom valfusk. En av nyckelpersonerna i rörelsen är den republikanske konsulten Roger Stone, som också är vän med Trump sedan många år. Redan efter Trumps valseger lanserade de en kampanjhemsida för att samla in pengar till nästa presidentval.

Trump-supporters deltar i en demonstration utanför Los Angeles City Hall den 6 januari 2021
Foto: Sarah Reingewirtz/TT
En supporter till kampanjen ”Stop the Steal” samlar in pengar under ett kampanjmöte i Salem den 14 November 2020.
Foto: Paula Bronstein/TT

Fascistiska grupper satte också upp hängsnaror, som syftar på konceptet ”Day of the Rope”, rapporterar Business Insider. Parollen kommer ursprungligen från romanen ”The Turner Diaries”, som skrevs 1978 av den nynazistiska ledaren William Pierce. I boken har vita fascister tagit kontroll över Kalifornien och masslynchar rasförädare som journalister, politiker och kvinnor som har relationer med icke-vita män. Under 90-talet började parollen spridas och är nu en populär slogan i fascistiska nätverk, och galgen syns ofta i Trumpanhängares demonstrationer.

På plats var också den regeringskritiska milisgruppen ”The Three Percenters”. Namnet syftar på en historiskt påståeende om att endast tre procent av amerikanerna kämpade mot britterna i det revolutionära kriget.

I demonstrationen syntes också ”Kek-flaggan”, rapporterar Business Insider. Flaggan härleds till en nazistisk flagga och symboliserar det fiktiva landet ”Kekistan”.

Foto: Alec Perkins/Wikimedia Commons
Trump-anhängare med ”Kek”-flaggan under en demonstration i november 2017.

I folkhavet syntes också den gula Gadsden-flaggan, som har en lindad skallerorm redo att slå till. Under skallerormen står orden ”trampa inte på mig”. Flaggan är uppkallad efter den amerikanske generalen Christopher Gadsden, som designade en version av flaggan under den amerikanska revolutionen 1775. Flaggan har tidigare ofta använts av libertarianer och teaparty-rörelsen men också under protester för vapenrättigheter.

Den gula Gadsden-flaggan i folkhavet utanför Kapitolium den 6 januari 2021.
Foto: Julio Cortez/TT

En annan hatflagga som syntes i mobiliseringen var den gamla sydstatsflaggan för Amerikas konfedererade stater, rapporterar Reuters. Under senare årtionden har högerradikala grupper i USA som idealiserat slaveriet använt flaggan i propagandasyfte.

Den så kallade ”Boogaloo-rörelsen” postade, enligt USA Today, uppmaningar på sociala medier om att ”bränna ned” kongressen. De högerextrema Boogaloo-männen med sina färgstarka hawaiiskjortor har rönt stor uppmärksamhet det senaste året. Boogaloo började som en internetmeme, taget från breakdancefilmen ”Breaking’2: Electric Boogaloo” från 1984. Runt 2017 började termen kopplas till ett nytt inbördeskrig. I samband med Black Lives Matter-demonstrationerna har medlemmar gripits när de försökt attackera demonstranter och många av dem bär vapen.

Medlemmar i Boogaloo-rörelsen betraktar en demonstration i Tusla i Okla, lördagen den 20 juni 2020.
Foto: Charlie Riedel/TT

Under mobiliseringen deltog också kända nazister. En av dem som stormade kongressen och lyckades livestreama inifrån byggnaden var Tim Gionet, som brukar kalla sig själv ”Baked Alaska”, rapporterar Insider. I 20 minuter livesände han sina aktiviteter genom blockchain-tjänsten Dlive, med 16 000 aktiva följare. The Telegraph rapporterar också om att frontfigurer från de högerextrema upploppen Unite the Right i Charlottesville livestreamade inifrån kongressbyggnaden. Altright-företrädaren Nick Fuentes, som är ledare för ”Groyper Army”, som var på plats utanför kongressen, har hyllat stormningen i sociala medier.

På plats var också Nationalanarkisterna, N-AM, som är en fascistisk och antisemitisk grupp, enligt Business Insider liksom den nazistiska gruppen Nationalsocialistisk antikapitalistisk aktion, NS131, som är baserad i New England.

Strax före klockan 21, svensk tid, stormade inkräktarna in i kongressbyggnaden. Vapen har beslagtagits och rörbomber har hittats både vid Republikanernas och Demokraternas högkvarter. Minst 68 personer har gripits och hittills har fem personer rapporterats avlidna.

Publicerad Uppdaterad

Prenumerera på Arbetarens nyhetsbrev

Box 6507
113 83 Stockholm
Tel: 08-522 456 70 (redaktionen)
[email protected]

Tidningen Arbetaren behandlar dina personuppgifter i enlighet med allmänna dataskyddsförordningen, (EU) 2016/679. Du hittar vår dataskyddspolicy här.

Prenumerationsärenden
Tel: 08-522 456 80
(måndagar kl 10-13)
[email protected]

Organisationsnummer: 556542-8413
Swishnummer för gåvor: 1234 809 984